Integrering og integreringspolitikk

En stat i staten

En menighet i Vestfold prøver å løse en konflikt mellom to familier som i flere omganger har gått løs på hverandre blant annet med kniv på offentlige steder. Meglingen mellom familiene har så langt ikke lykkes, men menigheten holder fast ved at megling uavhengig av den forestående rettssaken er nødvendig.

Hege Storhaug, HRS

Nei, det er selvfølgelig ikke snakk om en kristen menighet som selvoppnevnt meglerinstans når grov kriminalitet utspiller seg i det offentlige eller private rommet. Det handler om en moské med det avvæpnende navnet Islamsk kultursenter, et navn som kanskje er det mest brukte i dagens Europa på moskeer. Historien fra Larvik føyer seg inn i mønsteret som blir mer og mer åpenbart i Norge og Europa som sådan: sharia settes over sekulær lovgivning. Man søker å løse konflikter internt.

To muslimske familier er in tottene på hverandre i Larvik, uten at Østlands-Posten kan fortelle hva konflikten handler om.

Islamsk kultursenter har forsøkt å megle mellom to de muslimske familiene etter knivstikkingssaken på Nordbyen.

En konflikt mellom enkeltpersoner i hver av familiene har utløst flere voldsepisoder på offentlige steder.

Representanter fra foreningen forsøkte både før og etter knivstikkingen å løse konflikten mellom den siktede 58-åringen og en person i den andre innvandrerfamilien.

– Vi håper at det skal ordne seg, sier en talsmann for Islamsk kultursenter til Østlands-Posten.

Konflikten startet etter en konfrontasjon mellom 58-åringen og en 30-åring fra den andre familien. De to endte opp i en krangel på Torvet i Larvik i sommer. Krangelen har resultert i to alvorlige voldsepisoder, begge med personskader.

Konflikten toppet seg lørdag for tre uker siden da 58-åringen gikk til angrep på en 37-årig slektning av 30-åringen. Angrepet skjedde på Nordbyen kjøpesenter med mange vitner til stede. 37-åringen skal ha blitt slått av flere av familiemedlemmene til 58-åringen, for så å bli stukket av 58-åringen. 37-åringen og hans kone (28) har tidligere uttalt i ØP at de ikke har noe med konflikten å gjøre og at de har holdt seg nøytrale.

En uke før hendelsen på Nordbyen var Islamsk kultursenter inne i saken som megler. Meglingen var fånyttes.

Foreningen ønsker ikke åpen konflikt mellom medlemmer av familiene og har forsøkt å roe gemyttene. De har snakket med begge sider.

– Vi har snakket med dem. Han (58-åringen, red.anm.) har bedt om unnskyldning. Det er greit for de andre, men de ønsker å vente på rettssakene, opplyser talsmannen, som mener det er nødvendig å skape fred uavhengig av hvordan rettssakene vil bli avviklet.

På ettersommeren ble 30-åringen banket opp med balltre i Nansetgata av flere av familiemedlemmene til 58-åringen. Fem menn, alle fra samme familie, er tiltalt for vold mot 30-åringen, og skal møte i Larvik tingrett i januar neste år. Blant de fem er en 19-åring som nå også er varetektsfengslet etter knivstikkingen på Nordbyen for tre uker siden.

– Vi gir oss ikke og håper at dette skal gå bra. Vi tror ikke det vil bli mer bråk nå, sier talsmannen.