Terrorisme og ekstremisme

”Det mest alvorlige terrorforsøket”

Fem personer er pågrepet for det som defineres som det mest alvorlige terrorforsøket mot Jyllands-Posten. De fem har libanesisk, irakisk og tunisisk bakgrunn, og tre av dem som bor i Sverige ble pågrepet i går etter at de hadde tatt seg til Danmark i bil. Planene var en kopi av Mumbai-attentatet: å drepe flest mulig. Grundig arbeid over lengre til fra Danmarks sikkerhetstjeneste avverget planene.

Hege Storhaug, HRS

Jyllands-Posten vil være kanskje det mest yndede terrormålet for voldelige islamister i ”uoverskuelig fremtid”, vurderer den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp. Ranstorp mener det var nære på at terroristene lyktes denne gangen.

– Det er på linje med, for ikke at sige mere alvorligt, end terrorsagen fra Chicago, hvor et andet terrorangreb mod Jyllands-Posten var under opsejling. Det virker umiddelbart som om, at det her var meget tæt på, siger Ranstorp.

Ifølge PET ankom tre personer i en leiebil fra Stockholm til Danmark natten til onsdag. Etter soloppgang slo politiet til og pågrep trioen samt en irakisk asylssøker bosatt i Danmark. Samtidig pågrep svensk sikkerhetstjeneste en tunisier i Stockholm.

Av pressemeldingen i dag fra dansk sikkerhetstjeneste, PET, fremkommer det at terrorangrepet var nært forestående, og at målet var Jyllands-Postens bygning i København.

I tilknytning til pågripelsene er det beslaglagt blant annet plastik-strips som kan brukes som håndjern, samt en maskinpistol med lyddemper og ammunisjon.

”Med anholdelserne er det lykkedes at afværge et umiddelbart forestående terrorangreb, hvor flere af de mistænkte, der må betegnes som militante islamister med forbindelser til internationale terrornetværk, efter PET’s opfattelse ville forsøge at trænge ind i JP/Politikens Hus i København og dræbe så mange som muligt af de tilstedeværende personer,» siger chefen for PET, Jakob Scharf.

«Anholdelserne understreger alvoren af den terrortrussel, som er rettet mod Danmark og især mod institutioner og personer med tilknytning til tegninge-sagen. Når det har været muligt at afværge de konkrete terrorplaner, skyldes det en omfattende og meget krævende efterforskningsindsats i både Sverige og i Danmark og ikke mindst et yderst effektivt samarbejde mellem det svenske sikkerhedspoliti og den danske efterretningstjeneste,” siger Jacob Scharf.

De fire pågrepne i Danmark stilles for fengslingsmøte i morgen. PET ser ikke bort fra at det blir flere pågripelser i saken. Det skal ikke være noen sammenheng mellom irakeren som sprengte seg i luften i Stockholm tidligere denne måneden og den nye terroravsløringen.

I oktober 2009 anholdt politiet i Chicago den 50-årige David Headley, der siden har tilstået, at han havde planer om et væbnet angreb på Jyllands-Posten.

Da Headley og hans militante bagland i Pakistan pønsede på deres blodige plot, havde Jyllands-Posten til huse på Kongens Nytorv. Og det var meningen, at terroristerne skulle halshugge de ansatte og kaste deres hoveder ud af redaktionens vinduer – ned på Kongens Nytorv.

Angrebet skulle være en kopi af terrorangrebet i Mumbai i 2008. Her skød og sprængte terrorister 167 mennesker ihjel.

Islamister anholdt for terrorplaner

”Det mest alvorlige terrorforsøg”