Politikk

Wilders måtte avlyse København-møte

Vi så frem til seminar om ytringsfrihet på påfølgende privat middag med Geert Wilders førstkommende lørdag. Wilders har imidlertid måttet trekke inn årene. Det er politisk krisetilstander i Nederland. HRS skal imidlertid i møter med andre politikere i Danmark i morgen og frem til søndag, som statsråder og topper i Folketinget.

Hege Storhaug, HRS

Trykkefrihedsselskabet arrangerer seminar lørdag 27. november med østerrikske Elisabeth Sabaditsch-Wolff, tiltalt for hatefulle ytringer om islam, Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, samt Jimmie Åkesson fra Sverigedemokratene. Geert Wilders ser seg imidlertid nødt til å melde avbud, da fem av hans parlamentsmedlemmer er belastet med påstander om kriminelle forhold.

Som Sappho skriver, er det nervøsitet i den nederlandske regjeringen grunnet påstandene, ettersom Frihetspartiet til Wilders utgjør det parlamentariske grunnlaget. Regjeringskoalisjonens ledere skal møtes førstkommende mandag for å vurdere hvor alvorlig problemene er for det videre politiske samarbeidet. Sapphos korrespondent i Nederland, Arthur Legger, kaller tiden fra nå og frem til februar, da rettssaken mot Wilders starter opp på nytt med nye dommere, for en ”mellomkrigstid”.

Det var mange spørsmål vi gjerne skulle stilt Wilders i en privat setting, ikke minst knyttet til hans vurdering av hvilke virkemidler man kan ta i bruk for å begrense islamismens fremmarsj, og hvilke innvandringspolitiske tiltak han mener den nederlandske regjeringen kan komme til å innføre i tiden som kommer.

HRS er for øvrig i direkte kontakt med det ledende regjeringspartiet VVD angående konkrete tiltak. Den politiske prosessen mot en ny innvandringspolitikk i Nederland er svært viktig for Europa, da ny politikk i Nederland utvilsomt vil kunne utløse ny politikk i omkringliggende land, ikke minst i Tyskland.