Vold og overgrep

Nye drapstrulser mot Vilks

Et svensk medlem av den somaliske terrorgruppen al-Shabaab oppfordrer ”brødre og søstre” til å drepe kunstneren Lars Vilks. ”Du skal vite hva som venter deg. Det er intet annet enn slakt. For det er det du fortjener,” sier Abu Zaid i et videoopptak. Dette betyr vel at svensk politi umiddelbart arresterer Zaid? Svenske medier rapporterer ikke om verken reaksjoner fra politisk hold, sikkerhetstjeneste eller politi.

Hege Storhaug, HRS

Lars Vilks lever definitivt ikke et trygt liv. I en rekrutteringsvideo for al-Shabaab fremmer en svensksomalier utvetydige drapstrusler mot Vilks. Det gjør kanskje – om mulig – enda sterkere inntrykk at en ”svenske” rekrutterer terrorister til al-Shabaab.

Samtidig: hvis Vilks skulle bli tatt av dage, hva vil skje i folkhemmet? Hvordan vil muslimer generelt reagere? Vil de slå ring om friheten som har ført dem til Sverige? Hvordan vil det politiske lederskapet takle en slik situasjon? Vi husker jo statsminister Reinfeldts kommentar da det ble kjent at en Sverigedemokrat ble utsatt for voldsovergrep: ”Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.” Hva med de ytterliggående voldselementene – på begge sider av den politiske skalaen?

De nye truslene mot Vilks er ikke til å misforstå:

Hvor enn du er, hvis ikke i dag eller i morgen, så vit at vi fortsatt ikke har glemt deg. Vi vil få fatt i deg, uansett hvor du er og uansett hvilket hull du gjemmer deg i, sier det svenske al-Shabaab-medlemmet Abu Zaid til Lars Vilks i et videoopptak som tirsdag ble lagt ut på islamistnettsteder.

VG og andre medier jeg har sjekket, har ikke lenket til videoen, der Zaid fortsetter med disse ordene:

– Du skal vite hva som venter deg. Det er intet annet enn slakt. For det er det du fortjener, sier han.

Abu Zaid oppfordrer så til drap på den svenske kunstneren.- Til mine brødre og søstre, hvis dere klarer å drepe denne hunden kalt Lars, vil dere motta en stor belønning fra Gud.

Til tross for så klare trusler, finner jeg ingen uttalelser fra verken politi, sikkerhetstjeneste eller politikere i svenske nettaviser. Hvor befinner denne Abu Zaid seg? Er ikke det relevant for svensk media , eller er drapstrusler en del av normaltilstanden, slik voldtekter er det i Sverige?