Terrorisme og ekstremisme

Bomber på ambassader i Athen

I går smalt en bombe som var adressert til den meksikanske ambassaden i Athen, og det ble avdekket bombepakker adressert både til den nederlandske ambassaden, den belgiske ambassaden og Frankrikes president Nicolas Sarkozy. I dag er både den sveitsiske og den bulgarske ambassaden i Athen utsatt for bomber.

Gårsdagens bombepakke adressert til den meksikanske ambassaden smalt hos et kurerfirma i Athen, der en kvinne ble mindre skadet. Senere ble to menn på henholdsvis 22 og 24 år anholdt i Athens Pangrati-kvarter, der den ene enda var i besittelse av kvitteringen til en pakke som var sendt til den nederlandske ambassaden. Hos de anholdte fant politiet også to pakker med sprengstoff adressert til henholdsvis den belgiske ambassade og Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Samtlige av disse pakkene ble tatt hånd om av bomberyddere.

Politiet mente at det ikke var noen tegn på at gårsdagens hendelse hadde noen forbindelse til bombene som på lørdag ble avdekket sendt fra Jemen med mål USA. Det greske politiet betegnet heller bombeaksjonen som ”latterlig”:

– Saken virker lettere latterlig, og i Sarkozys tilfelle er det ganske tydelig at pakkebomben aldri ville ha nådd destinasjonen, sa politiets talsmannThanassis Kokalakis ifølge Ritzau.

Politiet fant ikke noe motiv, men den ene av de mistenkte skal angivelige tilhøre den anarkistiske gruppe Synomosia Pyrinon tis Fotias, som tidligere har angrepet offentlige bygninger og politikere.

I dag fortsatte derimot bombeaksjonen. Uten forvarsel smalt en bombe på den sveitsiske ambassaden i Athen. Bomben skal ha blitt kastet mot bygningen av en forbipasserende. Kort tid etter gikk politiet i gang med å klarere en pakkebombe sendt til den bulgarske ambassaden.

Politiet skal ha anholdt to menn de sier tilhører en venstreorientert gruppe. Det skal ikke være noen skadde, ifølge Ritzau.