Tegning i tiden

Ved profetens skjegg 4

Denne ukens tegning fra Niels Thomsen må sies å være høyst aktuell etter at Adressavisa makulerte 90.000 eksemplarer av sitt lørdagsbilag - fordi avisens tegner hadde karikert en annen tegner sin karikatur...

Museumsdirektøren på Pressehistorisk Museum forteller om avisenes forbløffende utvikling gjennom de siste 100 år…

90.000 eksemplarer av et bilag til Adresseavisen i Trondheim ble sist helg kastet på grunn av en karikaturtegning.

Avisens tegner Jan O. Henriksen laget en karikatur av sin danske kollega Kurt Westergaard, som laget de omstridte Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten

I dag trykker Journalisten tegningene (PS: merk at tegneren selv allerede har sensurert bort tennhetten – hvilket tydeligvis fikk andre til å tenne?)

– Vi er en nyhetsavis på nettet, som skriver om media. Dette er en medienyhet, og folk er nysgjerrige på hva som var Adressas grunner til å makulere, og hva de egentlig makulerte, sier redaktør i Journalisten, Helge Øgrim til NRK.no.

Tegnerne selv synes å ha resignert. Til Journalisten.no sier for eksempel Dagbladets tegner Finn Graff følgende om Adressavisens avgjørelse (vår utheving):

– De var redde for å få en Jyllands-Posten-sak, og det kan jeg godt skjønne. Det er ikke greit, men sånn har det blitt. Terroristene har fått det som de vil.

Til NA24.no sier opphavsmannen til makuleringen Adressavisen foretok, følgende:

– Det er ikke verdt å risikere noe, men få med at jeg absolutt ikke liker å sensurere egne tegninger, sier Jan O. Henriksen.