Islam

”Til mørket”: Tromsø-sjokket

Lørdag våknet Tromsøs befolkning til en bombe av en avsløring i avisa Nordlys: En av frontfigurene i byens største muslimske trossamfunn, ”Alnor” (”til lyset”), har en skjult fortid som aktivt medlem av et internasjonalt terrornettverk. Konvertitten Andrew Ibrahim Wenham, som er gift med Tromsø-konvertitten og moskélederen Sandra Maryam Moe, har blant annet vært på jihadtreningsleir på Filippinene. Klarer Nordlys’ journalister det Oslo og andre storbyers journalister ikke klarer, nemlig å sette søkelyset på hvilke mørkekrefter som opererer rett foran nesen på dem?

Hege Storhaug, HRS

Det som skjer i Tromsø er stort. Det kan bli historisk hva som nå rulles opp: en ”uskyldig” moské, ledet av en heimfødt konvertitt, med hennes ektemann som helt sentral, en mann med en skult fortid i terrororganisasjonen Jemaah Islamiah. For en god tid tilbake luktet noen journalister i byen lunta. Dette tror jeg skjedde etter at det kom frem at ”en rik saudisk forretningsmann” ville sponse trossamfunnet med 20 millioner for å manifestere islam lengst nord i verden. Saudiske petrodollar følges nær sagt på autopilot ørkenideologien, wahabismen, noe blant andre Ibn Warraq har dokumentert på rights.no Som vi også har rapportert før, har mosképrosjektet et budsjett på 50 – 100 millioner kroner.

Før jeg går videre: la det være klart at Jemaah Islamiah er utpekt som ansvarlig for Bali-bombene i 2002 som drepte 202 personer.

Nordlys kjører nå fullt søkelys på personene rundt mosképrosjektet og dette trossamfunnent, Alnor. Journalistene har jobbet intenst og grundig med avsløringene over lang tid, og reportasjeserien som startet på lørdag legges ikke ut på nettet. Man kan imidlertid kjøpe avisen som e-avis.

Da Andrew Ibrahim Wenham ble konfrontert med avsløringen av sin egen fortid som jihadist i lørdagsutgaven, fremstilte han seg som et offer, et offer for misforståelse: han visste egentlig ikke hva han var med på. ”Jeg gikk i en felle,” sier han til avisen om sin aktive deltakelse på terrortreningsleir i Filippinene.

I dagens avis står kona Sandra Maryam Moe frem og bekrefter den saudiske sponsingen av moskeen. En svensk journalist med muslimsk bakgrunn mener det vil ligge ideologiske krav bak sponsingen. At slik krav gjerne følger i kjølvannet av støtten, som hvilken imam som skal undervise, hvem som skal sitte i styret, er ukjent for Moe. Hun har rett og slett ikke hørt om dette.

Det er interessant at muslimen Moe ikke skal kjenne til den saudiske propagandamaskinen, men det gjør altså vi i HRS, og avisen Nordlys.

Moskeen i byen med maksimalt 1 200 muslimer, hvorav i underkant av 400 er medlem av Alnor skal romme 500 personer; en stor mannsavdeling, en liten kvinneavdeling. Og det allestedsnærværende ”kultursenteret”.

Nordlys har kikket på budsjettene til Alnor. Det er lite virksomhet – kan det se ut til. Men igjen fremkommer det spor til Saudi-Arabia: lokalet de driver fra i dag, ble kjøpt av en saudiaraber i 2006 for 2 750 000 kroner og gitt i gave til Alnor. Når utenlandske imamer kommer på besøk for å forkynne islam, betaler ikke Alnor. Reisene sponses fra Saudi-Arabia.

Av ”en eller annen grunn”, har ikke styrleder adresse i Tromsø, ei heller i Norge. Styreleder i Alnor bor i Sverige. Hussein Aldaoudi ble kjent i Sverige i 2007 da den muslimske arabiske skolen han driver ble satt under et kritisk søkelys av Sveriges radio. Hvis man påstår at Aldaoudi er konservativ, er man ikke så langt fra sannheten, man er dog forsiktig.

Kari Vogt kommenterer mosképlanene slik: ”en ’arktisk islam’ og den nordligste moskeen i verden vil kunne ha en fremtredende plass på skrytelisten” til Saudi-Arabia.

Vel sagt.

Når ekstremisme fra Saudi-Arabia åpenbart trives så godt i Nordens Paris, må man undre seg over forholdene i storbyer som Oslo, Drammen og Bergen. Kari Vogt mener ikke saudiske petrodollar er sentrale i Oslo. Hvordan hun vet det? Tja, det finnes det ingen dokumentasjon på. Tenk om noen journalister kunne ta Tromsø-«sporet» på alvor. Mens vi venter kan jeg bare konstatere at den norske skuta styrer fortsatt inn i et ideologisk mørke. Men det lysner altså i nord, hva gjelder ideologisk årvåkenhet.

Her er presentasjonen av serien i Nordlys på nettavisen deres:

Lørdag 9. oktober startet Nordlys en reportasjeserie om ”Islam i Tromsø” med avsløringen om at en av forgrunnsfigurene i det muslimske miljøet i Tromsø, Andrew Ibrahim Wenham, har en skjult fortid som aktiv i et muslimsk terrornettverk.

Han ble en del av den australske grenen av terroristorganisasjonen Jemaah Islamiah. Han hadde også kontakt med nå terrordømte Jack Roche.

Redd og lettet

Wenham deltok blant annet på en treningsleir på Filippinene for å være forberedt på jihad (hellig krig).

– Vi lærte å kjempe med gevær og kniv, fikk opplæring i bruk av kart og hvordan vi skulle forflytte oss i terrenget, i tillegg til marsjering og militær eksersis, forteller han i reportasjen.

Han sier at han er både redd og lettet for å ha fortalt sannheten om sin bakgrunn.

– Jeg håper det kan hjelpe at jeg forteller sannheten om dette. Jeg gikk i en felle. Der var det ikke hyggelig å være. Det disse menneskene holdt på med er forbudt i islam, sier han til Nordlys.

Oppsiktsvekkende

I dagene som kommer vil Nordlys i papiravisen presentere nye avsløringer knyttet til dette miljøet, med kommentarer og analyser fra Norges fremste islam-kjennere.

Dette er første gang det har blitt satt et kritisk søkelys på organisert islam i Tromsø. Funnene Nordlys har gjort er oppsiktsvekkende og vil føre til en helt nødvendig debatt både om urovekkende tendenser innenfor islam i Norge og om integrering av muslimske innvandrere.

Vil bygge moské

Norges eneste kvinnelige moskéleder finnes i Tromsø. Sandra Maryam Moe bærer en drøm å reise en moské i sin egen fødeby.

I dagens artikler om Islam i Tromsø settes søkelyset på de potensielle sponsorene av en slik moské i Tromsø. En rik forretningsmann fra Saudi-Arabia som tilhører den svært konservative islam-sekten Wahabisme, vil gi 20 millioner kroner til prosjektet. I artikkelen intervjues blant andre islamekspert Kari Vogt om konsekvensene av at wahabistisk islam får innflytelse i Tromsø.