Innvandring

Ny regjering vil åpne ansiktene

Nederlands nye borgerlige regjering vil forby ansiktstildekning. Mindretallsregjeringen med støtte av Geert Wilders Frihetsparti, skal også halvere innvandringen. Dette betyr at Wilders har fått betydelig gjennomslag for sine fanesaker. Wilders mener at "en ny vind vil blåse over Nederland".

Hege Storhaug, HRS

Nederland har vært uten regjering i over 100 dager. For to dager lå det an til en borgerlig mindretallskoalisjon med støtte fra Geert Wilders, en Wilders i samme posisjon som Danmarks Pia Kjærsgaard og hennes Dansk Folkeparti. Dette er nå er realitet, og som vi har ment ville det være underlig om Wilders inngikk et samarbeid med regjeringen uten å få gjennomslag for sine hjertesaker. Nå viser det seg at Wilders har fått betydelig gjennomslag. Regjeringen vil forby ansiktstildekning og halvere innvandringen. Hvilke konkrete tiltak som skal begrense innvandringen er imidlertid uklart.

Nederlands mindretallsregjering vil bli kvitt budsjettunderskuddet og forby ansiktsdekkende plagg som nikab og burka.

Nederst i skjemaet

De to koalisjonspartiene Kristeligdemokratene (CDA) og det liberale partiet VVD presenterte torsdag sin regjeringserklæring sammen med Geert Wilders.

Erklæringen innebærer blant annet å balansere Nederlands budsjett innen 2015, noe som innebærer et samlet kutt på 18 milliarder euro, eller omkring 140 milliarder kroner.

Regjeringspartnerne er også enige med Wilders om å halvere antall innvandrere til Nederland, samt å forby bruk av ansiktsdekkende plagg som nikab og burka.

Wilders, som ikke får sitte i regjeringen, men må nøye seg med å støtte koalisjonen fra sin plass i nasjonalforsamlingen, var med på pressekonferansen sammen med Kristeligdemokratenes leder Maxime Verhagen og lederen for de liberale, Mark Rutte.

– En ny vind vil blåse over Nederland, sa Wilders.