Vold og overgrep

Nederland er en drøm, men…

De trakasseres verbalt, med sitat fra koranen. De spyttes på. De angripes fysisk. Homofile mannlige asylsøkere fra muslimske land på asylsentre i Nederland møter den samme kulturen de flyktet fra. Somaliere, arabere, irakere og iranere som er deres ”med- asylanter” har tydeligvis ikke et asylgrunnlag basert på verdiene i landet de ”flykter” til.

Hege Storhaug, HRS

Organisasjonen Secret Garden i Nederland har mottatt 158 klager de siste 18 månedene fra homofile asylsøkere med bakgrunn fra den muslimske verden. Dette er asylsøkere som utsettes for samme overgrep som i landene de flyktet fra. Overgriperne er deres ”egne”. Man kan jo prøve å forestille seg hvordan situasjonen er for kvinner – uten hijab – på de samme sentrene. Og man kan prøve å se for seg overskriftene i ledene medier hvis det var slik at nederlendere forgrep seg på asylsøkere. Det burde kanskje vært automatikk i at asylsøkere som utviser en slik åpenbar mangel på respekt for medmennesker, mangel på respekt for Europas idé om individets ukrenkelighet, avvises prompte?

Secret Garden, an organization of Muslim gays and lesbians, says they’ve received 158 complaints in the past 18 months from gay asylum seekers who have been abused in asylum centers in the Netherlands.

Secret Garden published interviews with several asylum-seekers (PDF, NL) waiting in asylum centers in the Netherlands:

Iyas, palestiner på 27, år sier at han føler frihet I Nederland. Nederland er ”et drømmeland” – om enn så lenge ikke arabiske innvandrere plager han. Han opplever seg isolert på asylsenteret. Somaliere spytter på han. De kaller han en djevel. Han har også blitt fysisk angrepet på åpen gate av «sine egne». Når han har levert formell klage, er svaret fra offentlig ansatte at ”vi kan ikke endre holdningene til disse folkene”.

Abdullah på 24 år har endog opplevd flere drapsforsøk på asylsenteret han bor på. Konklusjonen er nærliggende: Europa er i ferd med å bli et Mogadishu for homofile menn. Dette er det nye ”store vi”.

Iyas (27), Palestinian, 5 years in asylum centers: I feel free here. The Netherlands is a dream country for me. At least, as long as Arab immigrants don’t meddle with me. In the asylum center I feel very isolated. People from Somalia spit on me, call me the devil. I’ve been attacked on the street and seriously abused by one of the other residents. I’ve even lodged a complain about it. The COA says ‘there are rules, but we can’t change the opinions of these people’.Mario (40), Georgian, 11 years in asylum centers: The people in the asylum center don’t accept me. I can’t go to the bathroom quietly. They are afraid when I want to talk to them. It pains me a lot that I’m discriminated. Ahmed (28), Iraqi, currently in appeal after his asylum request was rejected: In the asylum center there were so many Iraqis, that I was afraid to say why I was here. So I kept my mouth shut. I wasn’t able to trust people anymore. After a while, I got the courage to tell my real story. That was a very difficult moment, but I feel better now. Ammar (43), Iraqi: In our view Europe is a safe place. But once in the asylum center, I was disappointed. We were cursed by other residents, spit on in our faces, they called us devils. But when they wanted to gratify their sexual needs, they looked us up.Abdullah (24), Palestinian: Yes, freedom, I didn’t feel much of it yet. Three times already, Muslims tried to kill me in the asylum center. They come into the shower with a knife. Or they say: suck my dick.. I stay as much as possible in my room.