Islam

– Moské i Nordens Paris vil være en propagandaseier

Nordlys holder et bredt og skarpt fokus på planene om å reise en stormoské i Tromsø med saudisk finansiering. Dagens avis bringer som hovedoppslag intervju med Human Rights Service, ved Hege Storhaug, som advarer mot islamismens fremmarsj i Tromsø på bekostning av ikke minst kvinners frihet. En slik moské vil være et åpent angrep på det frie demokratiet, mener Storhaug.

Hege Storhaug, HRSNordlys har valgt å kjøre et firesiders oppslag i dag, som også er hovedoppslaget. Det handler om det muslimske trossamfunnet Alnors tilknytning til Saudi-Arabia og planene om å reise en stormoske til et sted mellom 50 – 100 millioner kroner, finansiert av wahabistiske hender. Det som antakelig er det mest oppsiktsvekkende i dag, er at avisa lar meg snakke fritt ut med ramsalt kritikk av prosjektet og islam i seg selv. Dette intervjuet kan jeg vanskelig se for meg trykket i Oslopressen – som fremdeles generelt er blind og døv for islams økende innflytelse i Norge. Er det i distriktene vi vil se en oppvåkningen overfor vår tids mørkekrefter?

Nordlys har valgt å kjøre avsløringene sine om Alnors tilknytning til Saudi-Arabia og avdekkingen av en av frontfigurenes fortid i terrororganisasjon kun i papirutgaven. De forutgående omtalene av de avslørende reportasjene finner du nederst her. Avisen kan kjøpes for 20 kroner hos nordlys.no

Dagens intervju:

Ny moské i Tromsø vil være en stor propagandaseier

-En ny moské i Tromsø, finansiert fra Saudi-Arabia, vil føre til mer politisk islamisme, mer hijab og tildekking av muslimske kvinner, sier Hege Storhaug til Nordlys. Hun er Norges skarpeste kritiker av kvinneundertrykkingen innenfor islam.

Nordlys møter Hege Storhaug i kontorene til den politiske tenketanken Human Rights Service i Oslo sentrum. Det er ingen skilt i inngangspartiet til bygården eller på inngangsdøren til kontoret som forteller at her hører HRS til. Selv har Storhaug flyttet ut av Oslo av sikkerhetsmessige grunner.

Hun er både beundret og kontroversiell for sin knallharde kritikk av kvinneundertrykking spesielt innenfor organisert islam.

– Jeg har ikke noen spesiell kjennskap til det muslimske miljøet i Tromsø eller de som driver moskeene der. Men det du forteller om at noen skal finansiere byggingen av en ny moské med saudiarabiske petrodollar, taler jo sitt tydelige språk, sier Storhaug.

Wahabisme

Hun påpeker det samme som en rekke andre kilder har hevdet; at all saudiarabisk finansiering av moskeer og islamske kultursentre i Europa bare har én hensikt: Å spre den saudiske varianten av islam – wahabismen.

– Wahabittene praktiserer alle former for ekstrem kvinneundertrykking, som flerkoneri, tvangsekteskap og usynliggjøring av kvinner, hevder Storhaug.

Hun mener det er livsviktig å sette søkelyset på den saudiske strategien for utbredelse av sin fundamentalistiske variant av islam.

– Hvis det reises en stor, ny moské med saudisk finansiering så langt nord som i Tromsø, vil dette være en fjær i hatten og en helt voldsom idelogisk propagandaseier for disse kreftene, sier Storhaug.

Krav om kontroll

Hege Storhaug er ikke alene om dette synspunktet. En rekke kilder hevder at ”gavmilde, saudiske forretningsmenn som ønsker å være anonyme”, som strør om seg med milliongaver til bygging og drift av moskeer og islamske kultursentre og muslimske organisasjoner rundt i hele Vesten, bare er stråmenn for regimet i Saudi-Arabia, som investerer milliarder for å eksportere wahabismen og gjøre denne retningen dominant i blant annet Europa.

– Spørsmålet er, hva slags lovskole skal bli den gjeldende i den nye moskeen i Tromsø når den er ferdig bygget? I alle tilfeller der saudisk finansiering står bak, kommer kravene om å styre virksomheten, innsette imamer og bestemme hva slags islam som skal være rådende, i etterkant av den tilsynelatende gavmildheten, sier Storhaug.

Mer tildekking

Hun påpeker at mønsteret gjentar seg overalt.

– Det er makt i en moskebygning. Dere vil få se at det blir mer radikal islam, mer hijab og tildekking av muslimske kvinner i Tromsø, mener Storhaug.

Som flere andre kilder Nordlys har snakket med (se blant annet eget intervju med Roy Brown, britisk menneskerettighetsforkjemper og FN-observatør) peker Storhaug til Balkan som ett svært tydelig eksempel på denne utviklingen.

– Svært liberale bosniske muslimer som har tatt imot saudisk finansiering, har etterpå måttet akseptere en utvikling som går i motsatt retning av hva de selv står for, påpeker Storhaug.

Fiender på innsida

– Men Alnor i Tromsø, som planlegger byggingen av den nye moskeen, er jo selv ledet av en kvinne, Sandra Maryam Moe?

– Den kjente forfatteren Ibn Warraq, som bl.a. har skrevet boken ”Hvorfor jeg ikke er muslim”, fremmer i en nylig artikkel hypotesen om at de europeiske, radikale islamistene har lagt seg på en ny taktikk for å fremstå som liberale og demokratiske: De kjører frem kvinner som ledere for å skjule sin egentlige og langsiktige agenda. Jeg er enig. Dette viser seg stadig flere steder i Europa, sier Storhaug.

– Det er dessuten slik at de som konverterer til islam ofte er de mest bokstavtro muslimene. En pakistansk muslim har med seg en islamsk kultur som kan være blandet med for eksempel hinduisme og andre kulturelle påvirkninger. En norsk konvertitt har bare Koranen som grunnlag for sin religiøse tro, og blir derfor mer bokstavtro, mener Storhaug.

Hvor mye tåler vi?

Hun mener norske myndigheter og norske politikere velger å lukke øynene for det som skjer.

­- Dette er krefter som vil motarbeide alle de demokratiske og humanistiske ideer som vårt samfunn bygger på. Da er det foruroligende at våre politikere tilsynelatende er døve og blinde for hva som foregår.

Storhaug mener det er et tidsspørsmål før utviklingen truer hele den demokratiske samfunnsstrukturen.

– Hvor mange slike moskeer tåler vårt demokrati? Dette er fiender av demokrati og menneskerettigheter som opererer på innsida. Vi hjelper til og med å finansiere dem gjennom offentlig støtte over skatteseddelen, sier Storhaug.

Hun er også av den oppfatningen at norsk presse og media er feige og unnfallende i forhold til denne utviklingen.

– De gjør ikke jobben sin, som er å sette et skarpt og kritisk søkelys på en uhyre farlig og antidemokratisk utvikling.

– Hvorfor skulle pressen være feige i forhold til dette stoffet?

– Man frykter åpenbart å ble beskyldt for å være rasist og islamhater, sier Storhaug.

Totalitær ideologi

Storhaug mener at den utviklingen vi nå ser i Europa handler mindre om religion, og desto mer og politikk og juss.

– Religionen er faktisk kommet i bakgrunnen, mens det er radikal politisk islam som er på fremmarsj, og som i større og større grad bygger egne, isolerte samfunn der det er sharialover som skal være gjeldende jus.

– Denne utviklingen ser vi ikke minst på høyere læresteder, som nå er i ferd med å bli arnested for radikalisering av muslimske ungdommer, sier hun.

– Er du motstander av alle former for islam?

– Jeg har ingenting mot islam når den praktiseres i private hjem. Men i det islam organiseres i et trossamfunn blir det ofte til en trussel mot menneskerettigheter og demokrati.

– Men dette innebærer jo et voldsomt demokratisk paradoks. Skal vi ikke tillate muslimer å organisere seg?

– Vi kan ikke nekte noen å organisere seg. Men derfra til å betale for ideologisk formørkelse, det blir noe annet.

Storhaug hevder at islam og kristendom ikke kan likestilles.

– Husk at islam er en monoteistisk lovreligion som krever total underkastelse under Allah. Profeten Muhammed var både jurist, politisk leder og hærfører. Det er det politiske og juridiske i islam som gjør denne til noe helt annet enn andre religioner, som for eksempel kristendommen. Islam er mer en total og totalitær ideologi enn en religion, sier Storhaug.

Må ikke tillate

Hege Storhaug har selv bodd to år i Pakistan og har flere muslimske venner. Hun forteller om en av dem.

– Jeg har en muslimsk venninne som har bodd hele livet i Pakistan men som har besøkt meg flere ganger i Oslo. I fjor var hun her igjen, tolv år siden forrige besøk. Hun ble helt forferdet over hvor mange flere tildekkede muslimske kvinner hun nå så i gatebildet i Oslo. Med tårer i øynene spurte hun: ”Hva er det som skjer? Hvordan kan dere tillate dette! Dere må ikke la dette skje!”