Ytringsfrihet

”Islam er reaksjonær”

Under sitt besøk i Tyskland for å motta pressepris, sier Kurt Westergaard at ”islam er reaksjonær”, og at sammenstøt mellom vestlig kultur og islam derfor var uunngåelig. Muhammed-karikaturen hans ble bare en katalysator. Han sa videre at ”i mine øyne kan man ikke sammenlikne islam med kristendommen. Det er ikke en behagelig religion”. Westergaard slo også fast følgende: ”Kanskje de vil forsøke å drepe meg, og kanskje lykkes de med det. Men tegningene kan de ikke slå i hjel.”

Hege Storhaug, HRS

Muhammedtegningen var blot den udløsende faktor for et uundgåeligt sammenstød mellem vestlig kultur og islam, mener Kurt Westergaard. Tegningen af Muhammed med en bombe i turbanen var kun en udløsende faktor for hele balladen med muslimske kritikere. Og et sammenstød er uundgåeligt mellem vestlig kultur og Islam, som er en «reaktionær religion». Sådan sagde bladtegneren Kurt Westergaard onsdag til pressen, forud for at han i den tyske by, Potsdam, fik overrakt en tysk pressepris for at have forsvaret ytringsfriheden. – Jeg fortryder ikke, for jeg er helt overbevist om, at dette sammenstød mellem to kulturer ville være sket før eller siden. Tegningen blev en katalysator, sagde Westergaard.Under overværelse af blandt andre forbundskansler Angela Merkel fik Westergaard overrakt prisen, M100 Medieprisen, for sit «ubøjelige engagement i presse- og meningsfrihed og for hans mod til at forsvare disse demokratiske værdier trods trusler om død og vold».

I juryen sidder topchefer fra Tysklands mest prestigiøse aviser og magasiner samt fra blandt andre det franske Le Monde.

– Måske vil de forsøge at dræbe mig, og måske vil de få held til det. Men tegningen kan de ikke slå ihjel. Den er uovervindelig, sagde Westergaard om de islamistiske kræfter, der vil ham til livs. Den tyske avis, Kölner Stadt-Anzeiger, refererede ham for at sige: – I mine øje kan man ikke sammenligne islam med kristendommen. Det er ikke en behagelig religion og på mange måder reaktionær./ritzau/AFP