Æresdrap og æresrelatert vold

”En løfterik debut”

Han er jurist, har jobbet i UDI med æresrelatert vold, og er nå politiinspektør på utlendingsavsnittet i Romerike. Nå er Terje Bjøranger også krimforfatter. ”Den tredje søsteren” er Norges første krimroman fra de indre sirklene av æreskulturen, ført i pennen av en person som har møtt hundrevis av skjebner på flukt fra denne brutale kulturen. Den rykende ferske boken har allerede rukket å få gode anmeldelser. Ikke underlig, da Bjøranger vet meget godt hva han skriver om.

Hege Storhaug, HRS

Den tredje søsteren er Terje Bjørangers debutroman, en ”debut med løfter i”, som Fædrelandsvennens anmelder skriver. Bokens hovedperson Nadia, skulle vært drept, akkurat som sine to søstre. Hun overlever med et nødskrik og ender opp i Pakistan der tvangsekteskap står for døren. En veritabel thriller som gir assosiasjoner til det groteske trippeldrapet på Kaldbakken.

Bjøranger skriver medrivende. Ikke minst makter han å menneskeliggjøre skjebnene fra de lukkede æresmiljøene. Amina på 19 år har lest boken og er sitert på bokens omslag: ”Jeg er sikker på at mange vil oppdage en urovekkende virkelighet etter p ha lest den boken. En klassevenninne, ei jente du ser på t-banen eller i kassa på Rimi, kan ha et dobbelt liv som andre ikke aner noe om. Slik er det i dag, og slik vil det fortsette å være til Norge får strenge regler som kan gi dette en virkelig stopp.”

Bjøranger står også bak nettsiden tvangseketskap.net I 2006 gikk han som ansatt i Kompetanseteamet til UDI, som jobber med æresrelatert vold, ut og anslo at i løpet av to år kunne så mange som 2 000 ha blitt tvangsgiftet.

Fædrelandsvennen omtaler Den tredje søsteren slik:

Dette er en kriminalroman som tar oss inn i en verden som for mange av oss er lukket, men som for en del av Norge er en realitet: Tvangsekteskap og æresrelatert vold.

Utmyntet slik: Oslo-journalisten Mikkel skal oppleve at hans kollega og venn, kvinnen Nazma, blir brutalt myrdet. Noe også hennes søster Samira blir. Den tredje søsteren, Nadia, skulle også vært død. Men hun klarer å gjemme seg. Mikkel dykker ned i spørsmålene som reiser seg: Hvorfor ble søstrene drept? Hvem står bak drapene? Hva vil skje med Nadia? Mikkels journalistiske etterforskning fører han til lukkede miljøer i Oslo og, etter hvert, til landsbyer i Pakistan. Dette er en medrykkende kriminalroman, skrevet av en dedikert forfatter. Engasjementet som ligger i åpent i bokens tema, tvangsekteskap og æresrelatert vold, tenner en langt utover rammene til en kriminalroman.

Samtidig makter Terje Bjøranger, med sin klare form og engasjerende stil, å sammenfatte sitt urotikkende og høyst aktuelle emne med kriminalromanens kodekser. Forfatteren er jurist og arbeider som politiinspektør. Sum: En engasjerende kriminalroman og en viktig roman i kraft av sitt tema. En debutant som behandler både sitt sujett og sin stil med sikkerhet, en debut med løfter i!

Aftenpostens Terje Stemland sier dette:

Bjørangers eget forord godtgjør at han har arbeidet i UDI fra 2002 til 2009, og i fireårsperioden 2004-2008 ledet han «UDIs kompetanseteam mot tvangsekteskap/æresrelatert vold». Han er utdannet jurist og er i dag politiinspektør.

(…).

Menneskeslakt.Den tredje søsteren er i hovedsak fortellingen om skjebnen til tre norskfødte pakistanske søstre, Samira og Nazma, begge i 20-årene, og Nadia fra hun er 17 til 18 år. Samira studerer jus og Nazma er journalist, mens Nadia er skolejente. De tre jentene er alene hjemme en aften da en ukjent gjerningsmann tar seg inn i leiligheten etter å ha mørklagt den. Han dreper, nei slakter Samira og Nazma, mens Nadia redder seg unna ved å gjemme seg. Politiet etterforsker bredt, men den påfallende taushet blant mulige vitner leder mistanken henimot æresdrap. Dermed gjelder det å ivareta Nadias sikkerhet. Hennes familie styres etter patriarkalske påbud hinsides norske normer, der individet teller lite, mens familien er alt. Og skal familien bestå, må æren holdes høyt. Her utgjør religion, kaste og kvinnens renhet selve fundamentet. Forfatteren understreker imidlertid at dette stort sett gjelder innvandrere fra den pakistanske landsbygda, ikke byene. Frilansjournalisten Mikkel, kollega av Nazma, reiser til Pakistan da Nadia blir tvangssendt til farens fødeland, der tvangsekteskap venter.

Stemland karakteriserer Den tredje søsteren som ”utmerket spenningsbok”: ”Bjøranger har ikke skrevet noen bok fylt av pakistanerhets,” mener Stemland. Nei, tvert om, ville jeg ha sagt. Bokens hovedperson Nadia kryper inn under huden på leseren. Dessuten er kriminalromanen mer lærerrik enn de fleste fagbøker om æreskultur og innvandringens konsekvenser.