Terrorisme og ekstremisme

Ulrike Meinhof som forbilde

I 1970 kidnappet Ulrike Meinhof døtrene sine som hun skulle sende til Jordan for terrortrening. I 1972 ble hun dømt til åtte års fengsel for seks mord, 60 mordforsøk, bombeattentater, mordbranner og blant annet bankran. I 1976 hengte hun seg i fengsel like før en ny rettssak mot henne kom opp, blant annet for ytterligere fire mord, 54 drapsforsøk og for å ha grunnlagt terrorgruppen Baader-Meinhof. Ulrike Meinhof er forbildet til høyskolelektor ved journalistutdanningen i Oslo, Nazneen Khan-Østrem.

Hege Storhaug, HRS

Under en ryddesjau i helgen bladde jeg tilfeldigvis i boken Råtekst fra 1999, der 19 norske kvinner personlig formidler sine opplevelser med feminisme. En av dem er Nazneen Khan-Østrem, som nylig gikk i strupen på Presseforbundets leder Per Edgar Kokkvold grunnet hans innsats for ytringsfriheten.

I morgen kl 18 blir det derfor debatt mellom Khan-Østrem og Kokkvold på Litteraturhuset i Oslo.

Da kan det være greit å ha med seg hvem Khan-Østrems forbilder er. Som jeg nylig skrev, beundrer hun en rekke ekstreme personer og grupperinger, som Hizb ut-Tahrir, Hamas, Trond Ali Lindstad og Zahid Mukhtar.

Det skulle vise seg at det ikke stopper her. I Råtekst fremhever Khan-Østrem Ulrike Meinhof som forbilde, kvinnen som blant annet står bak bombeangrep mot industriområder, kidnapping og drap på et stort antall høyt profilerte tyske politikere, diplomater, dommere og næringslivsledere. Motivet hennes var kamp mot ”det kapitalistiske systemets imperialisme”, ifølge Wikipedia.

Voldsromansen til Khan-Østrem har nær sagt skremt meg ved tidligere anledninger. Etter denne siste informasjonen er jeg målløs.