Vold og overgrep

Sommer og sol er voldtektstid – i Sverige

Sverige topper statistikken i Europa over antall anmeldte voldtekter. Denne sommeren setter nabolandet vårt enda en ny rekord: antall anmeldte voldtekter, inkludert grove voldtekter, økte med 25 prosent fra i fjor sommer til i år (juni, juli). Anmeldte voldtekter av barn under 15 år økte med hele 53 prosent fra i fjor, fra 192 i 2009 til 294 anmeldelser i år. En kriminolog ansatt i Brottsförebyggande rådet (Brå) forklarer de totalt 1 091 anmeldte voldtektene denne sommeren med fint vær og lettkledde kvinner.

Hege Storhaug, HRS

Når meldte norsk media sist om voldtekt av et barn under 15 år? Kanskje jeg ikke følger godt nok med i timen, men jeg kan ikke erindre å ha sett en eneste sak på trykk på lang tid der et barn er utsatt for voldtekt som er anmeldt (da har jeg utelukket incest). I Sverige er anmeldelse av voldtekt av barn dagligdags. 294 anmeldelser på to måneder = fem anmeldelser om dagen. Totalt ble 1 091 voldtekter anmeldt i juni og juli, som betyr i overkant av 18 anmeldelser per dag.

At noen tillater seg å omtale tilstanden i Sverige for lavintensiv krigstilstand, kan forsvares.

En jämförelse mellan totala antalet anmälda brott under juni och juli förra året med juni och juli i år visar ingen större skillnad men vissa brottstyper avviker dock kraftigt.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes 1.091 våldtäkter under juni och juli i år. Det är 218 fler eller en ökning på 25 procent jämfört med motsvarande tid i fjol.

Av statistiken framgår samtidigt att antalet anmälda våldtäktsförsök minskat med 42 procent.

Sven Granath, kriminolog och utredare på Brå, tror inte att våldtäkterna i sig ökat så mycket som 25 procent.

Fint väder-En förklaring till ökningen kan delvis bero på det fina vädret i sommar. En annan orsak är sannolikt att övergrepp som tidigare betraktades som försök numera bedöms som fullbordade brott. Detta förklarar alltså ökningen av de fullbordade våldtäkterna och minskningen av försöksbrotten, säger Sven Granath till TT.

Polisen märker dock en klar ökning av våldtäkterna i sommar.

-Vi har väldigt många anmälningar om våldtäkter. De har ökat under sommaren och det brukar våldtäkterna göra den här tiden på året, säger Ville Paloheimo, gruppchef för grova brott vid Söderortspolisen i Stockholm.

Han ser en stor skillnad på antalet anmälningar mellan sommaren och övriga årstider.

-Vädret och årstiden spelar in här. Det är lättare att våldta en lättklädd person när det är sommar och varmt, säger han.

Sörmland topparUtslaget per 100.000 invånare toppar Södermanlands län statistiken över antalet sexualbrott i sommar, tätt följd av Stockholms och Värmlands län.

Man må kunne spørre seg: hvor er reaksjonene fra den svenske Regjeringen og Riksdagen når tallet 294 anmeldte voldtekter av barn under 15 år legges på bordet? ”Vi vet” at det ikke er en nyhet at en hund biter postbudet, men det er en nyhet når det motsatte skjer. Er tausheten fra politisk hold et vitnesbyrd om en normaltilstand, jamfør at Sverige ligger på den desiderte toppen i Europa over anmeldte voldtekter?

Anmälningarna om våldtäkt på barn under 15 år ökade med 53 procent, från 192 fall i fjol till 294 under juni och juli.

Under årets sex första månader anmäldes drygt 8.460 sexualbrott och det är en ökning med 12 procent jämfört med första halvåret 2009.

Hvem gjerningsmennene er, vil media helst ikke rapportere om, det samme gjelder offentlige organ som har tilgang på sannheten. Men, Dr. jur Ann-Christine Hjelm undersøkte en av de svenske landsretter, Svea Hovrätt, i 2002, som blant annet dekker Stockholm og Uppsala län. Hun fant at 85 prosent av voldtektsforbryterne var av utenlands opprinnelse. Her fra snaphanen.dk

85 % af gerningsmændende er af udenlandsk herkomst.Samtlige 30 ofre er kvinder og samtlige 27 krænkere er mænd.”En mycket stor andel av flickorna är under 15 år medan majoriteten avgärningsmännen är i åldersspannet 35-44 år.alderen på de voldtagne overstiger sjældent 25 år.4 ud af de 25 sager kunne siges at have etnokulturelle elementer, idet de ville kue kvinder til underordning i kollektivet.

“Det finns alltså en omfattande överrepresentation av fall där gärningsmännen ar av utlandsk härkomst,vars attitud och agerande tyder på att de anser flickorna och kvinnorna är tilgängliga att utnyttjas sexuellt”

Les hele artikkelen hos SVT Fler våldtäkter i sommar