Politikk

Mangel på medfølelse

President Obamas støtte til bygging av en moské på Ground Zero vitner om mangel på medfølelse med de etterlatte etter 9/11. Presidenten fremstår dessuten som en populist. I det ene øyeblikket er han for moskebyggingen, og overkjører folkets vilje, i det neste øyeblikket vakler han. Obama fremstår som en ”usammenhengende” president, skriver Ibn Warraq for rights.no.

En usammenhængende præsident

Obama har truffet en katastrofal beslutning om moskeen ved Ground Zero.

Av Ibn Warraq, for rights.no og sappho.dk

Fredag den 13. august blandede præsident Obama sig i den følelsesmæssigt højspændte ballade om opførelsen af et islamisk center ved Ground Zero, hvor islamiske terrorister den 11 september 2001 ødelagde tvillingetårnene og dræbte 2976 mennesker, da han erklærede, at muslimer har al mulig ret til at bygge et center eller en moske.

Obama syntes at bakke op bag beslutningen at bygge et islamisk center, der for dets modstandere står som et symbol på islamisk triumferen. «Ground Zero er i sandhed hellig jord,» sagde han. «Men lad mig gøre det klart: Som borger og som præsident mener jeg, at muslimer har samme ret til at praktisere deres religion som enhver anden i dette land. Det indbefatter retten til at bygge et bedested og et center på privatejet grund i det sydlige Manhattan i overensstemmelse med lokale love og vedtægter. Dette er Amerika, og vores forpligtelse på religionsfriheden må være fast. Princippet om, at alle trosretninger er velkomne i dette land, og at de ikke vil blive behandlet forskelligt af deres regering, er afgørende for hvem vi er. Vore grundlæggeres forskrifter må efterleves.»

Mangel på medfølelse

Politiske analytikere pegede på, at det var en katastrofal beslutning at blande sig i denne kontrovers, og at præsidenten i forhold til den offentlige mening havde valgt forkert side. Desuden var det udtryk for ren arrogance, idet det ikke stod i Obamas magt at træffe afgørelsen alene. Under alle omstændigheder var skaden sket, idet republikanere, newyorkere og tusinder rundt om i USA var chokerede over Obamas mangel på medfølelse med familierne til ofrene for 11. september. Som den fremtrædende republikaner, Sharron Angle, udtrykte det, har Obama «atter engang ignoreret det amerikanske folks ønsker, og denne gang på bekostning af ofrene for 11. september og deres familier. Et knusende flertal blandt dem har sagt, at placeringen af denne moske er en fornærmelse mod mindet om deres elskede, som blev myrdet af islamiske ekstremister den 11. september.»

Samtidig har en anden republikaner, Newt Gingrich, der meget vel kan ende med at udfordre Obama ved præsidentvalget i 2012, anklaget Obama for at «lefle for den radikale islam. … Nazister har ikke ret til at anbringe et skilt uden for Holocaust museet i Washington. Vi ville aldrig acceptere, at japanerne anbragte et skilt ved Pearl Harbor. Der er ingen grund til, at vi skulle acceptere en moske ved siden af World Trade Center.»

Uklogt

Da han var blevet opmærksom på sin politiske dumhed, udtalte Obama sidste lørdag i Florida, at skønt muslimer har ret til at opføre moskeen, havde det ikke været hans hensigt at udtale sig om det nu også var klogt at gøre det.

Sent sidste mandag udsendte senatets demokratiske flertalsleder, Harry Reid, der er den højst profilerede politiker fra Obamas eget parti, en erklæring, der vendte sig mod beslutningen om at opføre centret på det planlagte sted. «Det Første Forfatningstillæg [til den amerikanske forfatning, red.] beskytter religionsfriheden,» bemærkede Reids talsmand, Jim Manley. «Det respekterer senator Reid, men han synes, at moskeen burde bygges et andet sted.»

Ifølge New York Times-kolumnisten Maureen Dowd er det slut med den klarhed og succesrige kommunikation, der udmærkede Obama under præsidentvalgkampagnen. I stedet er han blevet en «usammehængende præsident», som snart «holder med bankerne, snart er imod dem. Snart vil han forlade Afghanistan, snart vil han blive i Afghanistan. Han anstrenger sig for at optræde som populist, men står plantet i den blå luft.»

Oversættelse: Lars Hedegaard

Eneret: sappho.dk og rights.no