Vold og overgrep

Malmö i fritt fall

Siden fredag har fire busser og en taxi blitt beskutt i sentrale Malmö. I tillegg har to bybusser blitt utsatt for steinkasting. Politiet mener det er sammenheng mellom hendelsene, men har ingen spor etter gjerningsmennene. For ingen har sett noe.

Fredag 23.30-tiden: Bybuss 6 på vei mot Holma beskutt på Föreningsgatan. Politiet mistenker at det er gjort bruk av en slags luftpistol eller blitt kastet stein mot bussen.

Søndag 03.30-tiden: En skytter gjemt i buskene nær Malmö konserthus skyter på en taxi. Kulen går inn i sidevinduet på høyre side. Politiet sikrer tekniske bevis på åstedet.

Mandag 17.30-tiden: Bybuss 2 på vei til Västra hamnen blir beskutt på Slottsgatan. En rute knuses, men bussjåføren slår alarm ikke alarm før han har kommet til endeholdeplassen.

Mandag 17.30-tiden: Bybuss 2 på vei til Västra hamnen blir igjen beskutt på Slottsgatan. Fem ruter knuses. Bussen har et 30-talls passasjerer om bord.

Mandag 21.30-tiden: Linjebuss 130 på vei til Lund blir beskutt på Drottninggatan ved brannstasjonen. Fire ruter knuses. Politiet tror våpenet er luftpistol eller kullsyrepistol. Et 20-talls passasjerer er om bord.

Rita Karlsen, HRS

Volden i Malmö fortsetter, og det ser ikke ut som om politiet klarer å få noen gjennombrudd:

– Ingen tycks ha sett eller hört något utöver smällarna, sier Bo Paulsson ved Malmöpolitiet til Sydsvenskan.

Bare i går kveld ble tre busser beskutt i sentrale Malmö, i tillegg til en buss på fredagskvelden og en taxi på søndags morgen. Politiet mener det er en sammenheng mellom hendelsene:

– Det kan mycket väl finnas ett samband mellan skottlossningarna, sier Calle Persson, informasjonsleder ved Skånepolisen.

Politiet betegner våpnene som er blitt benyttet av det ”lettere slaget”, mest sannsynlig luftpistol eller kullsyrepistol. Det eneste tekniske beviset som politiet har funnet er knyttet til skuddene mot taxien.

Politiet har heller ingen vitner til hendelsene, som kunne ført til mer informasjon om gjerningsmannen, eventuelt mennene. De mener det er underlig at ingen ikke har sett noe:

– Vi tycker att det är konstigt att ingen har sett någonting. Skottlossningarna har ändå skett under Malmöfestivalen och mitt i stan där det borde vara mycket folk i rörelse, sier Calle Persson.

Persson oppfordrer folk til å gi eventuelle opplysninger til politiet.

Knyttet til at det er benyttet våpen av ”lettere slag” omtaler politiet hendelsene som ”skadeverk”. Dette ut fra at denne type våpen neppe kunne forårsake andre skader enn materielle.

Men politiet i Malmö synes mer eller mindre å ha resignert. Bo Paulsson fra Malmöpolitiet mener at de ikke kan gjøre mye annet enn å holde øynene opp:

– Vi försöker köra i området mer än vanligt, men det är rätt svårt eftersom det går att hitta bussar var som helst i stan, sier han.

I tillegg til skuddløsningene mot linjebussene og taxien ble også to bybusser utsatt for steinkasting på lørdagen. Fem av de syv angrepene har gått ut over selskapet Veolia. Trafikkleder Eva-Marie Billing sier til Sydsvenskan at hun ikke ser hvordan busselskapet skal unngå overgrepene:

– Det känns som ett problem som flyttar runt. Skulle vi ändra trafiken är det stor risk att problemen flyttar efter. Allt vi kan göra är att samarbeta med polisen, sier hun.

Men samarbeid med politiet synes å høres ut som en fattig trøst, all den tid politiet mener de ikke kan gjøre annet enn å holde øynene åpne. Betryggende er det heller ikke at politiet betegner hendelsene utelukkende som skadeverk. Treffer skudd fra luftpistol eller kullsyrepistol forkjært nok er det vel liten tvil om mennesker kan bli skadet. Den utryggheten som sprer om seg i Malmö synes med dette langt på vei å legitimeres av politiet.