Vold og overgrep

Et håp om frihet?

På FpU’s sommerleir I Sverige denne helgen, kunne jeg “avsløre” mine tidligere fordommer om FrP. Gjennom 1990-tallet var min oppfatning at partiet stort sett bestod av halv- eller helrasistiske bygdetullinger. Jeg fikk meg solide oppvekkere da jeg etter hvert ble invitert av partiet som foredragsholder. Jeg møtte en gjeng som var mer belest og oppdatert faglig om innvandring og islam enn i noe annet parti, og som var genuint opptatt av enkeltindividets ukrenkelighet. I dag fikk jeg en liknende opplevelse. Det handler om et gryende håp om et verdigere liv for afghanske kvinner.

Hege Storhaug, HRS

Jeg vil anta at jeg ikke er den eneste i klassen som knapt ser for seg annet enn burka og Taliban når tankene går til den ulykksalige nasjonen Afghanistan. Systematiske overgrep mot jenter og kvinner. Det totale mørket.

De siste dagene har historien om 18 år gamle Aisha, som Taliban kommanderte en ”forsmådd” ektemann til å kutte av henne ørene og nesen, gått verden over. Time hadde Aisha som coverstory forrige uke, kommentert av rights.no. I tillegg har Time lagt ut en video av Jodi Bieber, Portretter av afghanske kvinner. Den har unektelig brutale innslag. Men ikke bare det. Den viser også et mangfold av kvinneliv. Det mest oppsiktsvekkende innslaget er mot slutten, der en hjemvendt kvinne fra Canada i sin beste alder har blitt Afghanistans svar på Oprah. Hun har altså sitt eget talkshow, og det uten hijab eller annet islamsk ”utstyr”. Tvert om kunne man tro hun representerte en vestlig TV-kanal.

At dette er umulig i ”Taliban-land”, se det hadde jeg faktisk ikke trodd.

Videoen ”Portaits of the Women of Afhganistan” anbefales på det varmeste