Ytringsfrihet

De samme verdiene, Høybråthen?

I beste sendetid i går ble Dagfinn Høybråthen og KrF omfavnet av islamisten og imamen Mehboob ur-Rehman i Islamic Cultural Centre i Oslo. Sakens anledning er at KrF nå vil legge trosparagrafen i skuffen og slik åpne for muslimer som politikere for partiet. Dette var som søt musikk i ørene til ur-Rehman, for KrF og Rehmans folk har visstnok ”de samme familieverdiene”, som ur-Rehman formulerte seg i Dagsrevyen i går kveld. Man får vel nesten bare kondolere Høybråthen og co med tvangsekteskapet?

Hege Storhaug, HRS

Jo, da, det er noen fellestrekk mellom KrF og en islamist som ur-Rehman, som et negativt syn på homofilt samliv og den kjønnsnøytrale ekteskapsloven, og motstand mot abortloven. Men der stopper det så godt helt. For kom ikke å fortelle meg at Høybråthen og hans kollegaer ville sittet i et rådgivende organ som ledes av verdens fremste sunniislamist, Yusuf al-Qaradawi, som blant annet er lei seg for at Hitler ikke klarte å fullføre Holocaust, du vet, han som vil bruke sine siste krefter i en rullestol på å skyte jøder og slik bli martyr. Ur-Rehman har altså ingen problem med å sitte i det Europeisk rådet for fatwa og forskning, tross denne uttalelsen.

Til TV2 sa ur-Rehman i går at han kanskje vil gå inn i politikken for KrF. Begrunnelsen er:

”Vi har mye til felles med Kristelig Folkeparti. Verdiene er felles, det er ikke forskjell mellom kristne verdier og islamske verdier, de er like, sier Mehboob-ur-Rehman.

Vel, la oss ta et lite blikk på hva ur-Rehman og Islamic Cultural Centers verdier (ICC) er – for eksempel knyttet til kvinner. Som kjent er Maududi, verdensledende islamist i forrige århundre, og hans parti i Pakistan Jamaat-i-islami lederstjernen til ICC, noe de selv har bekreftet Verdens største islamistiske gruppe, Det muslimske brorskapet, og Maududi, er ideologiske tvillinger. Maududi produserte blant annet en mengde litteratur som bekrefter dette. For oss i det frie og likestilte vesten er ikke minst boken Purdah and the Status of Women in Islam fra 1939, ”et mesterverk” hva gjelder å degradere kvinners status. Her kan man eksempelvis lese om hvorfor en kvinnes øyne er en ”erogen sone” som kan lede til hor, og parfyme likeså. Det samme gjelder hennes stemme, som er djevelens agent, likeledes lyden av hennes skohæler. Kjønnssegregeringen er dermed absolutt for Mawdudi, og for ICC, noe vi fikk et noe spesielt innblikk i da Dronning Sonja besøkte ICCs nye moské på Grønland i Oslo i mai 2009: Idet Dronning Sonja entrer bygningen, rekker hun frem en vennlig hånd til en mannlig representant for trossamfunnet som står nærmest inngangsdøren. Denne mannens ansikt går rett i grimaser og rykninger, mens håndens hans febrilsk kjører sikksakk i løse luften, før den ender på et guttebarns skulder ved sin side, som han ber om å hilse på Dronningen. Slik unnslapp han å bryte med Maududis forbud mot å berøre en fremmed kvinne.

’Islam er en altomfattende ideologi’, er Mawdudis slagord. Slik mer enn antyder han at samfunnet først er islamisert når alle livsytringer og alle sosiale og politiske institusjoner styres av islamske prinsipper. Målet er ikke bare å utvikle en islamsk stat med et islamsk lovverk, men også en islamsk økonomi, islamsk vitenskapsteori, islamsk naturvitenskap og så videre.

Vil noen våge å parallellføre en slik ideologi med toneangivende kirkesamfunn i vesten eller dagens klassiske tolkning av kristendommen?

KrF hadde fortjent bedre selskap, men det var det med stemmepotensialet da, for hvis ur-Rehman liker hva han leser i partiprogrammet til KrF, sier han at han vil anbefale moskeens medlemmer (rundt 3 000), å stemme på Høybråthen.

Apropos tvangsekteskap; ICC ble i 2004 fratatt retten til vigsel grunnet tvangsekteskap Altså; så langt fra KrFs verdier som vel nesten mulig er?