Ytringsfrihet

– Da vil skjegget mitt gro og jeg tar et par ekstra koner

Kritikk av islam burde være venstrefløyens store tema, sier Mark Steyn, kanadisk forfatter Mark Steyn. Han føyer til: ”Jeg er sosialkonservativ. Når mullahene overtar, vil jeg la skjegget mitt gro, ta et par ekstra koner og bøye nakken. Det er feministene og homsene som det vil gå mest utover.” Den internasjonale stjernekommentatoren har utmerket seg med kombinasjonen veldokumenterte samfunnsanalyser, kompromissløshet, satire og ureddhet. Derfor mottar han nå Trykkefrihedsselskabets journalistpris.

Hege Storhaug, HRS

Mark Steyn fikk sitt definitive gjennombrudd internasjonalt med boken America Alone. The End of the World as We Know It fra 2006. Her lar han – i satiriske vendinger – dommedagsklokkene ringe over Europa. Et kontinent Steyn mener er på vei mot avgrunnen grunnet tre forhold:

1. Den kulturelle selvfornektelse

2. Fallende fødselsrater som betyr at om et halvt århundre vil Europa være enten en gammel dame eller meget muslimsk

3. Velferdsstatens bakside: folk fratas ansvar for eget liv

Sappho.dk, ansiktet utad til Trykkefrihedsselskabet, ved assisterende sjefsdirektør Katrine Winkel Holm, kommenterer tildelingen slik:

Steyn er elsket og hadet, men først og fremmest uhyre læst. Den særlige steynske kombination af skarp satire og veldokumenteret samfundsanalyse har gjort ham til international stjernekommentator. Steyn, der egentligt begyndte som kulturkritiker og først i 90’erne kastede sig over samfundsforhold, fik sit internationale gennembrud med bogen America Alone. The End of the World as We Know It fra 2006. Bogen lader dommedagsklokkerne ringe over vort kontinent. Europa er, mener Steyn, ved at forsvinde og det skyldes tre ting: Den kulturelle selvfornægtelse, de faldende fødselstal – om 50 år vil Europa enten være meget gammel eller meget muslimsk – og endelig de europæiske velfærdsstater, der fratager folk ansvaret for deres egen tilværelse. Sjældent har en bog med så dystert et budskab, været så morsom.

Ingen forbrydelse at hade

America Alone blev da også en bestseller, men skaffede samtidig Steyn den første af en række retssager på halsen. Canadiske muslimer anklagede ham for islamofobi og hadefuld tale på grund af denne sætning: ”Se blot udviklingen i Europa, hvor antallet af muslimer vokser som moskitoer”. Sagen var bare, at citatet ikke stammede fra Steyn, men fra mullah Krekar i Norge. Inden Steyn blev frikendt i 2008, udtrykte han denne principielle kritik af hate speech-lovene, som jo i stigende grad også spiller en rolle herhjemme:

”Jeg kan ikke se, at det er en forbrydelse at føle afsky og had. Jeg afskyr Osama bin Laden, jeg afskyr dem, der sprænger undergrundbanen i London i luften, og jeg har endnu mere afsky for dem, der forsøger at retfærdiggøre det. Afsky og had er følelser, der banker i et hvert menneskets hjerte, Alligevel har menneskettighedskommissionen i Canada det som sit erklærede mål at udrydde had. Det er den slags samfunds hygiejne, der kendetegner totalitære regimer.”Lysene ud over friheden?

I America Alone sætter Steyn sin lid til Amerika. Det verdslige Europa svigter i modsætning til det livskraftige ”bonderøvsamerika”: ”Det er bonderøvsamerika, som ukuet af islamister, uærbødigt over for statsmagten og livskraftig i sine fødselstal er sikrere på at satse på fremtiden”. Titlen på hans seneste, endnu ikke udkomne bog, lader imidlertid ane, at Obama-æraen har gjort ham mere pessimistisk: After America. The Death of The American Idea.

Malerisk og dyster er også titlen på hans klummesamling fra 2009 – et genoptryk af de tekster, som The Canadian Islamic Congress ville have ham dømt for: Lights Out: Islam, Free Speech And The Twilight Of the West. Titlen spiller på den engelske udenrigsminister Edward Greys berømte ord ved udbruddet af 1. verdenskrig: ”Nu går lysene ud over Europa”. ”I dag”, hævder Steyn, ”går lysene ud over friheden over alt i den vestlige verden blot på en mere subtil og uhåndgribelig måde”.Sagt af Steyn:

Om Muhammedkrisen:

”I samme øjeblik det blev klart, at vold og intimidering var reaktionen, skulle den vestlige presse have sagt: OK, hvis I vil dræbe én af os, så må I dræbe os alle. Danskerne har nu indtaget en vigtig position mod et islamisk forsøg på at begrænse vor ytringsfrihed.”

Om venstrefløjens manglende kritik af islam:

”Faktisk burde det være venstrefløjens store sag. Jeg er social konservativ. Når mullaerne overtager, vil jeg lade mit skæg gro, tage et par ekstra koner og bøje nakken. Det er feministerne og bøsserne, der vil gå mest ud over”

Om islam og Israel: ”Islam er en ensrettet gade. Er man én gang del af islams hus, så er det dét, der er ingen skranke til checke ud. Tager de et land, vil de holde på det for altid. Derfor ævlede Osama løs om Andalusiens fald i sin første bulletin til tropperne efter 9/ 11. Der er gået et halvt årtusinde, men han er stadig ikke kommet over det. Tilsvarende da jeg for nogle år siden i Pentagon fik forevist nogle landkort, der var fundet i Al Qaidas safe houses. Her havde «det nye kalifat» genindlemmet Spanien og Indien i den muslimske verden. Hvis man tænker på den måde, er det ikke så sært, at en lille splint som en jødisk stat, smask midt i hjertet af Dar al-Islam, vil drive én til vanvid. At acceptere Israels «ret til eksistens» er lige så utænkeligt som at acceptere et genkristnet Konstantinopel”Om sine tre børn:

”Et til mor, et til far og et til landet”

Hedersprisen deles ut 11.september i København