Terrorisme og ekstremisme

Truer med terror grunnet burkaforbud

Den islamistiske forkynneren Omar Bakri, som er utvist fra Storbritannia, advarer med økt oppslunting til Al-Qaeda hvis europeiske land forbyr ansiktstildekning. Da burde vi kanskje allerede for lengst sett økt oppslunting til terrorisme da Frankrike i 2004 forbød hijab i skolene?

Hege Storhaug, HRS

Taktikken til de ytterliggående i de islamistiske rekkene er lett å lese: vesten skal trues ned på knærne. For får ikke ekstremistene det som de vil, da kommer lovnadene om vold på autopilot. Kanskje responsen fra Europa som sådan, nettopp burde være å sette foten kraftig ned, slik at disse kreftene ikke skal ha mulighet til å tro at denne trusselkulturen vinner frem? Vi husker tilbake til 2004 hvordan islamske organisasjoner i Frankrike (og andre europeiske land), advarte på det kraftigste mot å innføre forbud mot iøynefallende religiøse symbol i skolen: muslimene ville oppleve seg forfulgt, stigmatisert og utstøtt. Det kunne endog bli opptøyer. Hva skjedde? Ingenting. Truslene vant ikke frem, Frankrike innførte forbudet, og de islamistiske lederne måtte krype til korset: de hadde tapt, og da var vet ikke noe mer å gjøre. Fra skolene er det knapt rapportert om problemer med å håndheve forbudet. Men under ”intifadan” i 2005 ved Paris hevdet internasjonale muslimske ledere at opptøyene handlet om slørforbudet: eksempelvis Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdoğan, gikk ut med denne analysen av opptøyene: Frankrike bryter muslimenes menneskerettigheter. Det er slørforbudet som er grunnen til ungdommens aggresjon (Danielpipes.org. 6. og 7. november 2005). Her er det på plass å minne om at Erdoğans Tyrkia selv har forbud mot slør både i skolen og på universitet med mer.

Nå handler det altså om burka og niqab og hatpredikanten Omar Bakri:

Islamist preacher barred from Britain for his radical views warned France on Wednesday against passing a Muslim veil ban, or risk increasing support for Al-Qaeda.

«Look what happened in Belgium and in France,» Omar Bakri said, referring to Belgium’s ban on the burqa, or full Islamic veil, and the start of debates by the French parliament on a similar law that is all but certain to be adopted.

«They believe that prohibiting Muslim women to use the burqa is going to make them safer. But they are wrong. This is going to make Muslims living in France give more support to Al-Qaeda», Bakri told Spain’s Cadena Ser radio.

The Syrian-born preacher, who settled in Britain in 1985, was banned from re-entering the country in 2005 and moved to Lebanon, when then home secretary Charles Clarke ruled that his presence was «not conducive to the public good».

He caused controversy after claiming to have predicted that terrorists would strike on the British mainland several months before the July 7 London bombings in 2005.

Until 2004 Bakri had headed the radical al-Muhajiroun group, and praised the hijackers involved in the September 11, 2001 attacks in the United States as the «magnificent 19».