Vold og overgrep

Skal hun steines eller henges?

Den 42 år gamle tobarnsmoren Sakineh Ashtiani er tiltalt for utroskap og sitter fengslet i Iran. Saken har vakt betydelig internasjonal oppmerksomhet grunnet frykt for at den islamske straffemetoden steining tas i bruk. Nå kan det se ut som Iran, som er medlem av FNs Menneskerettighetsråd (!), ”begrenser seg” til å henge tobarnsmoren.

Hege Storhaug, HRS

 

Hvordan skal man kunne ta FNs Menneskerettighetsråd på alvor all den tid despotier med null respekt for menneskerettigheter, sitter i rådet på linje med et humanistisk land som Norge? Irans ”spesielle” opptreden i rådet, har vi kommentert før, som når Irans representant i rådet definerer pisking som straffemetode som ”små ting”.

Da er det kanskje ”små ting” også når ”humanistene” i Teheran kanskje besinner seg og ikke sørger for steining av Sakineh Ashtiani, men ”kun” henging?

Det er The Times som rapporterer om den siste utviklingen i saken, etter at Irans ambassadør i London har kunngjort at Ashtiani ikke skal steines, melder VG

Den iranske ambassaden i London har ifølge den britiske avisen kunngjort at 42 år gamle Sakineh Ashtiani, som er dømt til døden for utroskap, ikke vil bli henrettet ved steining.- Det er verdt å merke seg at denne formen for straff sjeldent blir iverksatt i Iran, sa ambassaden i sin kunngjøring.Bakgrunn: Tobarnsmor (43) skal steines til dødeMen ifølge Amnesty International er det fortsatt en stor risiko for at Ashtiani kan bli henrettet.- Vi har tidligere sett flere tilfeller der personer dømt til steining isteden har blitt hengt, sier Drewery Dyke i Amnesty London.Norge protestererSaken har fått stor oppmerksomhet internasjonalt etter at Ashtianis advokat denne uken underrettet Amnesty International om at steiningen av tobarnsmoren kunne skje når som helst.I Norge ble Irans ambassadør Seyed Hossein Rezvani kalt inn til et hastemøte med statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet, hvor Barth Eide tok opp både Ashtianis sak, og dødsdommen mot den mindreårige Mohammadreza Haddadi.- Å innkalle en ambassadør til et hastemøte på politisk nivå er et av våre sterkeste virkemidler og en klar markering. Vi varslet også at vi vil følge nøye med på disse sakene framover, sa Barth Eide.

Steining benevnes som ”middelaldersk”. Vel, jeg kjenner ikke til et eneste tilfelle av steining av norske kvinner i Middelalderen, verken på bakgrunn av såkalt utroskap eller annet.

Den britiske utenriksministeren William Hague sa torsdag at straffemetoden er middelaldersk, og at dersom straffen blir gjennomført vil det sjokkere og frastøte verdenssamfunnet.

Ashtianis sønn har flere ganger kontaktet myndighetene i Teheran for å be om at morens liv spares.- Hvordan kan hun dømmes og straffes to ganger for den samme saken, spør Sajjad Mohammedie Ashtiani. Etter islamsk lov er det ulovlig å føre sak mer enn en gang for samme forhold, sier sønnen.Ashtiani ble først dømt for utroskap i 2006, og ble tvunget til å tilstå etter 99 piskeslag. Senere trakk hun tilståelsen tilbake, men dommen ble opprettholdt av høyesterett i 2007.

Verdenssamfunnet klarer seg svært godt uten Iran på en eneste scene. Det kan dessverre synes som frigjøringen av det iranske folket fra de religionspolitiske gisseltakere, fremdeles har magre utsikter.