Innvandring

Fra 24 år til 28-årsregel

Den danske 24-årsregelen for å hente ny ektefelle fra land utenfor EU, har vært slik en suksess mot tvangsekteksap at Dansk Folkeparti (DF) nå krever at Regjeringen hever alderskravet til 28 år. I tillegg mener at man kan forskjellsbehandle folk på bakgrunn av nasjonal opprinnelse. Folk fra land utenfor EU der tvangsekteskap ikke er et problem kan unntas fra regelen mener DF.

Hege Storhaug, HRS

Dansk Folkeparti mener Regjeringen står i skyld til dem grunnet forliket om en økonomisk såkalt ”gjennoppretningspakke” tidligere i år. Dette avviser Regjeringen, og samtlige parti i Folketinget avviser også kravet om å øke den suksessrike 24-årsregelen til 28 år, skriver Berlingske

Udlændingelovens stramme 24-årsregel skal hæves med fire år, så den bliver til en 28-årsregel. Dermed skal danske statsborgere være fyldt 28 år for at få en udenlandsk ægtefælle til Danmark, mener Dansk Folkeparti.

”24-årsreglen har haft en kolossal positiv virkning mod tvangsægteskaber og arrangerede ægteskaber. Derfor vil det være naturligt at lade den afløse af en 28-årsregel, så vi kan høste gevinsterne i endnu højere grad,” siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, der forlanger stramningen vedtaget i efteråret.

Han gør det samtidig klart, at regeringen ikke kan sige nej til kravet, fordi DF for få måneder siden hjalp regeringen med at få vedtaget den økonomiske genopretningspakke.

”Noget for noget,” siger Thulesen Dahl.

Både regeringspartierne og Socialdemokraterne siger dog fra over for en 28-årsregel – og Venstre afviser, at DF har noget til gode.

”Det er ikke sådan, at en genopretningsplan bliver konverteret til, at der bliver lagt fire år oven i 24-årsreglen,” siger politisk ordfører Peter Christensen (V), mens de Konservatives integrationsordfører Naser Khader kalder forslaget for symbolpolitik:

”Det virker som om, Dansk Folkeparti bare går efter at finde noget, de kan stramme.”

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) afviser at kommentere forslaget.

Samtidig lægger DF op til et brud med den hidtidige måde at lave udlændingepolitik på, hvor reglerne er ens for alle uanset nationalitet. I stedet bør der i vid udstrækning gives dispensation fra 28-årsreglen til de nationaliteter, der ifølge DF traditionelt ikke anvender tvangsægteskaber.

Sådan en praksis risikerer dog at føre til et brud på menneskerettighederne, vurderer forsker i udlændingepolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier, Thomas Gammeltoft-Hansen.