Terrorisme og ekstremisme

Burkaterrorist

En mann fra Tyskland er arrestert i Pakistan. Pakistanske myndigheter mener han er en terrorist som var på vei til talibanområde i Waziristan. Mannen hadde skjult identiteten sin ved bruk av burka.

Hege Storhaug, HRS

Den arresterte er en av 30 personer som tysk etterretning mener pendler mellom Tyskland og terrortreningsleirer i Afghanistan og Pakistan, melder Jyllands-Posten.

En 27-årig mand fra Berlin er blevet anholdt i Pakistan. Ifølge kilder i den pakistanske efterretningstjeneste drejer det sig om en farlig terrorist, der havde forklædt sig i en burka, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

I denne kvindeklædning ville han rejse ind i Bannu-området – en region i Waziristan – som ellers er utilgængelig for vesterlændinge. Manden er også kendt af den tyske efterretningstjeneste, som en af de ca. 30 personer, der sidste år rejste fra Tyskland til Pakistan eller Afghanistan for at blive trænet i terroristangreb på mål i Vesten.

Tysk etterretning har gjort funn i enklaver i Berlin dominert av muslimer som dokumenterer at borgere av Berlin har vært på treningsleirer i Afghanistan og Pakistan. Reiseruter er over fastland gjennom Tyrkia og Iran. Politiet har klart å stoppe flere utreiser.

Det interne tyske efterretningsvæsen i Berlin oplyser, at flere borgere fra hovedstaden også deltager i disse rejser, som ofte går over Tyrkiet og Iran. I forbindelse med efterforskningen af en gruppe islamister fra Berlin ransagede politiet adskillige boliger og lagerrum i Berlin-Kreuzberg og Berlin-Neukölln i oktober sidste år. Her fandt man dokumenter og computerdata med henvisning til personer, som var rejst ud af Tyskland for at lade sig uddanne i terroristlejre i Pakistan.

Det lykkedes sidste år politiet at forhindre flere personer i at rejse til Pakistan eller Afghanistan ligesom en snes personer fik direkte rejseforbud.

Den tyske konvertitten Eric Breininger ble drept i kamper med pakistanske soldater tidligere i år. Han er ikke den eneste europeiske konvertitten til islam som velger jihad og som dør i kamper i Paksitan eller Afghanistan.

En 22-årig berliner af hollandsk afstamning – Danny R. – rejste i september sammen med sin kæreste og to andre par af sted for at lade sig uddanne i en lejr. Ifølge Spiegel-Online blev Danny R. sammen med den eftersøgte tyske terrorist Eric Breininger og Ahmed B., som også kom fra Tyskland, dræbt under en ildkamp i april sidste år.

Det tyske konsulat i Pakistan forsøger nu at komme i kontakt med den fængslede, burka-klædte terrorist