Ytringsfrihet

Vilks tilbake til Uppsala

Kunstneren Lars Vilks inviteres tilbake til Uppsala universitet for å fullføre foredraget sitt om ytringsfrihet og kunst. Det er filosofisk avdeling som inviterer Vilks. Humoristen Vilks forteller at han vil bruke samme briller under foredraget som han bruker på forballbana: de går ikke så lett i stykker hvis noen igjen skulle prøve å skalle han ned.

Hege Storhaug, HRS

Det er sappho.dk som har intervjuet Vilks. Det er ikke klart når foredraget finner sted, men viserektoren ved Uppsala universitet sier filosofisk avdeling har tatt en ”klok beslutning”, mens Vilks repliserer at det ikke er ”pøbelen som bestemmer hva som det skal foreleses i ved et svensk universitet”.

Afdelingen for filosofi ved Uppsala Universitet har besluttet at invitere kunstneren Lars Vilks, så han kan færdiggøre den forelæsning om kunst og ytrinsfrihed, som utilfredse tilhørere med muslimsk baggrund afbrød med vold, da Lars Vilks gæstede universitetet i begyndelsen af maj. Forelæsningen finder sted til efteråret.Vice-rektor for Uppsala Universitet, Anders Hallberg, mener, at universitetets afdeling for filosofi er nået frem til den rigtige beslutning.»Afdelingen har truffet en klog beslutning. Lars Vilks skal have lov til at holde sin forelæsning,» siger vice-rektoren i en pressemeddelelse.Afdelingen for filosofi spurgte i morges Lars Vilks om, han var interesseret i at gennemføre sin forelæsning. Lars Vilks sagde straks ja.»Selvfølgelig. Der er tale om en principsag. Det er skidt, hvis man giver efter for pøbelvælde. Pøblen skal ikke bestemme, hvad der bliver forelæst i på et svensk universitet,» siger Lars Vilks til Sappho.Med tanke på, at du blev overfaldet sidst, og at du i forlængelse af episoden blev udsat for forsøg på mordbrand, har du så nogen betænkeligheder ved at stille op igen?«Jeg er bedre forberedt denne gang. Jeg tager mine sygekassebriller på. Dem bruger jeg, når jeg spiller fodbold. De går ikke så nemt i stykker (Lars Vilks’ briller blev smadret ved overfaldet på Uppsala Universitet, red.),» fortæller Lars Vilks.Der forelægger endnu ikke nærmere detaljer omkring tidspunktet for den ny forelæsning.