Islam

Søvngjenger på vei mot sammenbrudd

Ayaan Hirsi Ali leverte et TV-intervju i verdensklasse under boklanseringen sin i Danmark. Det vil si at formuleringene, tankene og analysene er i en klasse for seg, bokstavelig talt. Hun kan dessuten si alt det vi andre egentlig ikke kan si grunnet hennes somaliske opprinnelse. Da blir resultatet gnistrende: det er ikke vesten som er i krig med islam. Det er islams hus som er i krig med vesten, og Europa går i søvne mot sitt eget sammenbrudd. Slutt å frykte muslimer, fortsetter hun. Tilby dem heller et verdisett som du synes er bedre enn hva islam forfekter. Det beste rådet hun kan gi til en muslimsk kvinne i Europa er dette: ”vær så snill å utforske en alternativ moral til islam. Du vil bli overrasket over hva du finner.”

Hege Storhaug, HRS

Hun ville ikke repetere sin mors miserable liv. Ayaan hadde skolegang. Hun hadde opplevd flere kulturer som barn og ung i Somalia, Kenya og Saudi-Arabia. Hun visste at en flyreise unna var det en helt annen verden. Det hadde bøker og fjernsyn fortalt henne. Hun ble heller ikke fanget i et ekteskap som 15-åring, slik så mange andre somaliske jenter blir. Hun var 22 år da tvangsekteskapet stod for døren, og hun hadde derfor større mental styrke til å stå imot enn i tenårene. Og, ikke minst, hun var på et tidspunkt forberedt på å ta konsekvensene av å bryte opp og aldri vende tilbake: hun var villig til å betale prisen for ensomhet ved brudd med sine egne, prisen så mange andre muslimske kvinner ikke orker å betale. Hun var endog på et tidspunkt villig til å leve med en sikkerhetssituasjon som i ytterste konsekvens kan koste henne livet.

Slik beskriver Ayaan Hirsi Ali sin mentale reise til frihet i vesten for DR Deadline. Hun gikk fra å være radikalisert til å bli en passiv muslim, så for å ende opp som en frafallen. For, ifølge Hirsi Ali finnes det ingen moderat eller passiv islam. Det finnes dog moderate muslimer. Ja, det finnes selvsagt muslimer i alle slags kategorier: noen praktiserer noen regler som bønn og faste (helt problemfritt), andre ignorerer alle reglene (ikke problemfritt grunnet de troende), mens andre igjen tar til seg alt hva islam og Muhammed står for (det virkelige problemet, altså de radikaliserte). Går man på et statlig nivå, kan man se hva resultatet av å følge islams regler til punkt og prikke blir: se på Iran, se på Saudi-Arabia, sier hun. Hva har de å tilby av menneskelighet og humanisme? Av fremskritt og modernitet?

Hvorfor kan ikke vesten gjøre det samme mot slike land og mot muslimer som er blitt innsidere i vesten, som vesten gjorde under den kalde krigen mot Sovjetunionen og dens satellittstater: å tilby aktivt et alternativ verdisett? spør hun.

Å neglisjere styrken i troen til overbeviste, radikaliserte muslimer, det er dette som er Europas søvngjengeri. Promoter og propagander budskapet om liberalisme og kapitalisme – nøyaktig slik det ble gjort under den kalde krigen. Hvorfor skal ikke islam og Muhammed behandles slik kommunismen ble behandlet?

Hirsi Ali er klar: snu ryggen til islam og Muhammed. Og hvorfor utfordres ikke Muhammeds etterfølgere på dette: tror dere virkelig på hva Muhammed sa og hva han stod for? Denne utfordringen og den påfølgende debatten må tas. Våkn opp, Europa, (for Guds skyld, min kommentar).

Vestliges håndtering av muslimer som ofre, som sårbare for kritikk, det var den største feilen som ble gjort under karikaturstriden, fremhever hun. Vi må tilby muslimer alternative tankesett. Vi trenger en allianse mellom feminister, kristne (der banna hun i kirka så det ljomer…) og dem som tror på opplysningstidens ånd, en allianse som går aktivt inn i muslimske miljø og tar et oppgjør med dem som behandler kvinner som kyr. Et oppgjør med dem som propaganderer islams verdier. Vi må fortelle folk at de politiske og sosiale verdiene i islam ikke kan kombineres med et liberalt demokrati. Hvis vi tier og ikke responderer på islams problemer, det er da vi virkelig kommer til å legge forholdene til rette for fremvekst av fremmedfiendtlighet blant europeere. Derfor er det beste vesten kan gjøre dette: inviter muslimene inn i vårt verdisett. Da faller argumentene til de fremmedfiendtlige i fisk på sikt.

Hirsi Ali er bekymret for den voldsomme propaganderingen som det saudiske regimet sponser i vesten. Hun sier de knapt har noen som helst konkurranse. Derfor må vi konkurrere aktivt mot ideene som spres ut fra Mekka. Vi må overbevise muslimene i våre egne nabolag om at våre verdier er bedre: – ikke frykt muslimer, sier hun, men komponer et budskap som du synes er bedre enn islam og tilby det til dine muslimske naboer. Og har du ingen muslimsk nabo, gå inn i muslimske miljø der mange innvandrere terroriseres av islam her og nå, og spre ditt budskap.

Har du 28 minutter til disposisjon? Da ser du på intervjuet under her. Formidabelt.