Kvinner og likestilling

Slo ned moralpolitiet

Mange i Saudi-Arabia er grundig lei av moralpolitiets kontroll, men det er nok ikke mange som tar saken i egne hender. For politimannen som skulle avhøre et ungt par som gikk tur i parken fikk seg kanskje sitt livs overraskelse: Kvinnen, i midten av 20-årene, gikk til angrep på han.

Moralpolitiets mann ba det unge paret om å identifisere seg og ville også vite relasjonen mellom dem. Men mens den unge mannen gikk rett i bakken, av grunner som ikke er kjent, var kvinnen langt mer standhaftig. Hun gikk til angrep på moralens vokter. Hun slo han gjentatte ganger i hodet og overkroppen. Angrepet var så alvorlig at mannen måtte sendes på sykehus, melder Daily Mail.

Verken det religiøse eller lokale politiet skal ha kommentert hendelsen, men saken verserer i saudiske medier.

Hvis kvinnen blir tiltalt for overgrep på politimannen, risikerer hun fengsel eller pisking, eventuelt begge deler. Men moralpolitiets utfordring er at kvinnens handling har skapt sympati i opinionen.

– Folk er lei av moralpolitiet, og nå må de betale prisen for den ydmykelsen de i årevis har påført folket, sier den saudiske menneskerettighetsaktivisten Wajiha Al Huwaidar, og fortsetter:

– Å se motstand fra en kvinne betyr mye…. Dette er bare begynnelsen og det vil bli mer.

Saudiske kvinner nyter som kjent godt av likestillingen og likeverdet i islam: De kan ikke ha sosial kontakt med menn de ikke er i familie med, de kan ikke kjøre bil, de kan ikke ta ut skilsmisse, de har ikke foreldrerett til sine barn, de arver halvparten av menn, deres vitnesbyrd er halvparten verdt ift en mann, de må tilsløres og de må ha følge med ektemann eller mannlig slektning i det offentlige rom.

Motstanden mot disse reglene øker stadig, noe som også internettet kan ta æren for.

– Det er på vei en endring, sier Nadya Khalife i Human Rights Watch, som forsker på Midtøstens kvinnerettigheter, og legger til:

– Men det er ikke helt klart hva som skjer – og det er ikke noe som kommer til å skje over natten.