Terrorisme og ekstremisme

Mistenkt bombemann ville flykte

Den pakistanskfødte amerikaneren som er anholdt i forbindelse med det mislykkede terrorangrepet på Times Square i New York, forsøkte før pågripelsen å stikke av med et fly til Dubai.

På et pressemøte bekrefter USAs justisminister, Eric Holder, at det mislykkede forsøket med å sprenge en bilbombe anses som et terrorforsøk. ”Det er klart at hensikten med bomben var å drepe amerikanere,” sier Holder ifølge jp.dk.

Han bekrefter videre at den anholdte er den amerikansk-pakistanske statsborger Shahad Faisal. Han ble anholdt på JFK-flyplassen, hvor han skal ha forsøkt å komme seg om bord i et fly som skulle til Dubai.

Faisal vil bli fremstilt for en domstol på Manhatten i dag. Han er anklaget for å være mannen som eide og kjørte bilen som var omdannet til en dødbringende bombe, inn på Times Square i New York. Bilen skal ha blitt plassert utenfor bygningen til filmselskapet South Park, som nylig er blitt truet for å ha fornærmet Muhammed.

USAs justisminister vil ikke gi noen nærmere detaljer rundt etterforskningen, men påpeker at saken undersøkes fra flere sider. Politiet mistenker at det kan være flere involverte i terrorforsøket, og utelukker heller ikke internasjonale forbindelser.

Det er også kommet frem at Faisal nettopp var kommet tilbake til USA etter en reise i Pakistan. For tre uker siden skal han ha kjøpt den aktuelle bilen hos en bilselger i Connecticut, som han betalte kontant uten noen formelle dokumenter.

Taliban i Pakistan tok raskt på seg ansvaret for bilbomben, men politiet betviler riktigheten av denne opplysningen.

Politiet etterlyser også en hvit mann i 40 årene i forbindelse med det mislykkede terrorforsøket. Denne mannen skal være fanget opp på et overvåkningskamera idet han skiftet skjorte i nærheten av bombebilen. Denne mannen er også observert av en gateselger, som i tillegg oppdaget at det røk fra bilen. Han varslet politiet og er antakelig mannen som avverget en katastrofe.