Religiøse og politiske symboler

Lavmål av en oppførsel

Frankrike har fått sin første tilfelle av såkalt ”burka-hat”: I en klesforretning ble en 60 år gammel fransk kvinne så provosert over en ung kvinne i burka, at hun regelrett rev burkaen av 26-åringen. Kvinnen i burka svarte med å slå til 60-åringen, og politiet fengslet dem begge.

Hege Storhaug, HRS
Den obskøne hendelsen fant sted i byen Trignac samme dag som president Nicolas Sarkozy la frem lovforslag for å forby ansiktstildekning, et forslag som skal behandles i parlamentet i juli.

Kvinnen på 60 år som gikk til angrep er advokat av yrke. Hun fremsatte først demoniserende bemerkninger mot den 26 år gamle franske konvertitten.

60-åringen skal ha sagt til politiet etter hendelsen at hun ønsker et forbud mot burka og niqab snarest. Begge kan bli straffeforfulgt.

Det franske lovforslaget er delt i to: del 1 handler om at ansiktsslør skal være forbudt i det offentlige rommet, mens del 2 definerer unntak i det samme offentlige rommet, som ved festivaler, ved behov for anonymitet og av medisinske årsaker. Lovforslaget sier også at en kvinne i burka ikke skal avmaskeres på gaten, men tas med til politistasjonen for identifikasjon der.

Brudd på loven kan føre til bot på 150 euro (ca 1 200 kr). Den som truer og tvinger en person inn i burka eller niqab, kan idømmes ett års fengsel og 15 000 euro i bot (ca 120 000 kr).

Spørsmål som melder seg i franske medier er om et forbud vil kunne håndheves i praksis, det vil si om politiet har ressurser. Det stilles også kritiske spørsmål om turister fra eksempelvis Saudi-Arabia skal omfattes av forbudet.

Det anslås at rundt 2 000 kvinner i Frankrike bruker burka eller niqab, først og fremst niqab. Videre sies det at mange av dem (rundt en fjerdedel) er franske konvertitter og at dette vanskeliggjør debatten, da en fransk kvinne ikke anses å være under tvang til å bruke ansiktstildekning. Vel, dette argumentet må kunne karakteriseres som diskriminerende, uten logikk og substans. Kan ikke franske kvinner tvinges? Og om bruken er frivillig – hva så? Det handler om hvilke verdier som samfunnet skal bygges på.