Politikk

Labours strategi var å kvele innvandringsdebatten

Andy Burnham er foreløpig den siste kandidaten i Labours ledelse som innrømmer at de under valgkampen ignorerte velgernes bekymringer for innvandringen. Burnham, som var statsråd i helsedepartementet, sier videre at han selv mente at tilstrømningen av innvandrere var den største utfordringen under valget. Strategien var derimot å kvele en slik debatt.

Innvandringen ble heller ikke viet stor plass i partiets manifest og vi husker alle hvordan Gordon Brown reagerte på bestemoren Gillian Duffys bekymringer. For åpen mikrofon, uten at han selv visste det, kalte han henne en ”fanatiker” og mente at opptrinnet ikke tjente Labours sak. Sistnevnte var jo helt riktig, om ikke slik Brown mente.

Andy Burnham forteller i et intervju på Andrew Marr Show på BBC at:

– I think our problem on immigration – and it was for me anyway clearly the biggest issue at the election – was the sense that we weren’t talking about it, so that some people felt we were either in denial or just didn’t want to talk about it.

Videre sier Burnham at deler av landet har forandret seg veldig raskt, og at Labour burde ha møtt disse bekymringene på en annen måte. ”Labour should have been addressing those concerns ‘other-wise we leave a vacuum and those with more sinister intentions come in and whip up fear and hatred’”.

Kandidatene som kjemper om å overta Browns plass har da også valgt forskjellig strategi. Både Ed Balls og Ed Miliband har tatt opp innvandringsproblematikken, noe som er blitt kritisert av en av de andre kandidatene, Diane Abbott.

Abbott, som tilhører venstresiden i Labour, liker ikke hvordan Balls og Miliband snakker om innvandringen, og mener heller ikke innvandringsproblematikken hadde noe å gjøre med at Labour tapte valget.

– The black and white working class are moaning about Eastern European immigrants, sa hun Sky News Sunday Live, og tilføyde: – It’s a proxy for a lack of security on jobs and housing… It’s very dangerous to scapegoat immigrants in a recession.

Hun foreslo videre å gjenopplive Lib Dem’s forslag om å gi amnesti til ulovlige innvandrere som har bodd i Storbritannia i ti år eller mer. Samtidig avviste Abbott spekulasjonene om at hun ikke har noen sjanser til å bli Labours nye leder ved å vise til en meningsmåling fra YouGov. Her ble hun utpekt som den nest beste lederkandidaten, bare slått av David Miliband. Men ser man på tallene, synes ikke Abbott å være en spesielt samlende kandidat. For mens David Miliband har 23 prosent støtte blant velgerne, har Diana Abbott bare 9 prosent. Hun følges tett av Ed Miliband på 8 prosent, og så går det gradvis nedover med Ed Balls på 6 prosent, Andy Burnham med 4 prosent og John McDonnell med 2 prosent.

Labours nye leder vil bli gjort kjent på partiets konferanse til høsten, melder Daily Mail.