Religiøse og politiske symboler

Et spørsmål om samvittighet og moral

Et forbud mot ansiktstildekning er et spørsmål om samvittighet og moral. ”Det er regjeringens og parlamentets ansvar å bestemme i hvilket samfunn vi ønsker å leve i, og med hvilke menneskelige verdier,” sa president Nicolas Sarkzoy da spørsmålet var til debatt i den franske regjeringen i går. Sarkozy vedgår at et forbud vil være ”krevende”, men ”rettferdig”. I Spania vurderer nå en by å innføre forbud mot burka og niqab.

Hege Storhaug, HRS

Et forbud i Frankrike er fra Sarkozys side tenkt innført i det offentlige rommet, på skoler og sykehus og offentlige bygninger. Fra juridisk hold sies det at et forbud kan være i strid med grunnloven, mens det fra sosialistisk hold sies at et forbud bør begrenses til offentlige institusjoner. Sosialistene avviser altså ikke ethvert forslag til forbud. Lovforslaget skal til votering i juli, melder France24

I den spanske byen Lerida, skal ansiktstildekning til politisk debatt 28.mai. Salafister har posisjonert seg i byen, noe som setter sine spor i bybildet – ikke minst knyttet til ”mangel på respekt for kvinner og likestilling”, melder Expatica.com Også Spanias Arbeids- og innvandringsminister ønsker restriksjoner på bruk av ansiktstildekning: burka og niqab skal ut av arbeidsplassene, mener Celestino Corbacho