Vold og overgrep

Sort magi på sexslaver

Nigerianske Mary Eze brukte sort magi for å ha kontroll på sine sexslaver i Danmark. Hun ble tiltalt for menneskehandel. Men kort tid før saken skulle prøves for retten, klarte hun å stikke av. Nå er hun på flukt fra politiet, som ikke aner hvor hun kan være.

Dansk politi etterlyser Mary Eze (37), som for kanppe to måneder siden stakk av fra den psykiatriske avdelingen, hvor hun satt varetektsfengslet i en større sak om menneskehandel i Danmark.

Ifølge anklagene har den nigerianske kvinnen brukt afrikansk voodoo – kalt juju – til å holde en rekke kvinner i prostitusjon. Av politiet betraktes hun som en sentral figur i et nettverk av menneskehandlere. Hun er tiltalt for å ha tvunget unge nigerianske kvinner til å selge seg på gaten i København.

– Det er da ærgerligt, at sagen ikke bliver til noget, for det var første gang, vi skulle bevise i retten, at juju har været brugt som tvangsmiddel, sier René Hansen, som er leder av den særlige etterforskningsgruppen i Københavns Politi, som har til oppgave å bekjempe kvinnehandel til Ekstrabladet.dk.

Men det spørs hvem politiet er mest ”ærgelig” på. For Ezes forsvinning fra den psykiatriske avdelingen hvor hun satt varetektsfengslet, ble først oppdaget da saken mot henne skulle starte 23.februar. Politiet antar at hun har ruslet ut av avdelingen sammen med en rengjøringsassistent – seks dager tidligere. Men hun har tydeligvis ikke vært savnet på avdelingen:

– Da vi fandt ud af, at hun var forsvundet, havde hun allerede seks dages forspring, så vi har ikke haft en chance for at finde hende. Vi går ud fra, at hun sidder i udlandet, sier René Hansen.

Københavns Politi har utstedt en internasjonal arrestordre på Mary Eze.

Eze ble anholdt i oktober 2008 under en politiaksjon på Vesterbro i København. En kvinne i 20-årene, som i fem år har vært holdt som sexslave av Eze, vitnet mot henne og dannet grunnlaget for at anklagemyndighetene kunne reise tiltale. Spørsmålet er om Eze har flyktet tilbake til Nigeria, eller om vi kanskje møter henne i Oslo?