Vold og overgrep

Alarmerende voldtektstall i Kongo

En ny rapport viser at et flertall av voldtektene begås av militære, men det er en dramatisk økning av antall voldtekter som blir begått av sivile i Den demokratiske republikken Kongo.

Harvard Humanitarian Initiative har på oppdrag av Oxfam intervjuet mer enn 4.000 voldtektsofre i Sør-Kivu-provinsen i Kongo over en fireårsperiode fra 2004, melder ABC Nyheter. Det nedslående resultatet viste at i overkant 60 prosent av voldtektene ble begått av militære, samtidig med en voldsom økning av sivile voldtekter: 38 prosent av voldtektene ble begått av sivile i 2008, sammenliknet med én prosent i 2004.

Bevæpnede grupper, inkludert hærstyrkene, samt kongolesisk og rwandisk milits, har voldtatt titusener av kvinner i det krigsherjede landet. De er sterkt fryktet av befolkningen, men nå stiger også frykten for ”sine egne”.

– Studien bekrefter det som bare har blitt tilfeldig rapportert frem til nå: Seksuell kriminalitet har blitt mer normalt blant sivile. Det store antallet voldtekter i løpet av krigen i Kongo har gjort denne formen for kriminalitet mer akseptabel, sier Susan Bartels, forskningsleder ved Harvard Humanitarian Initiative, til nyhetsbyrået AP.

ABC Nyheter var i 2009 i Kongo og møtte flere av voldtektsofrene, blant andre 12 år gamle Safi. Hun kunne fortelle at hun ble voldtatt av en soldat på vei hjem etter å ha arbeidet på åkeren.

– Han sa han ville ha sex med meg. Jeg nektet, men det hjalp ikke – han bare voldtok meg, fortalte hun.

Hun ble gravid. Deretter ble hun avvist av familien.

– Jeg bodde i byen Kivanja hos min bestemor. Jeg skjønte etter hvert at jeg var gravid, og nå er jeg seks måneder på vei. Jeg prøvde å få komme til noen slektninger, men ingen ville ha noe med meg å gjøre, forteller hun.

Utplassert i Kongo er verdens største fredsbevarende FN-styrke, på 17.000 personer. Det har til tider vært store disiplinære problemer, og en stund var det stort fokus på antallet overgrep utført av FN-personell i landet.

Voldtekt blir også brukt som strategisk krigføring. Generalsekretær Kjersti Fløgstad i UNICEF har tidligere opplyst at spedbarn på bare 6 måneder har blitt utsatt for krigsstrategiske voldtekter.

I det krigsherjede landet er det heller ikke enkelt å få hjelp. For ikke bare risikerer ofrene å bli utstøtt av familien og miljøet, og således bli sterkt stigmatiser, de kan også måtte vente lenge på eventuell behandling. I Sør-Kivu, med over fem millioner innbyggere, var det ifølge FN bare i fjor over 5.000 voldtekter, men provinsen har kun ett sykehus hvor det er mulig å hjelpe voldtektsofre.