Vold og overgrep

Satte fyr på ektemannen og voldtok kona

I mange muslimske land er det alt annet enn enkelt å tilhøre en annen religiøs retning enn islam. Utfordringen er at religionsfriheten for mange muslimer er av størst betydning utenfor muslimske landegrenser. Det samme synes å gjelde menneskeverdet. I Pakistan ble nylig Arshed Masih satt fyr på, mens hans kone ble voldtatt av politiet. De nektet nemlig å konvertere til islam. I går døde Masih av overgrepet.

Det er International Christian Concern (ICC) som rapporterer om den kristne mannen Arshed Masih som i går døde etter at muslimer tente på han. I tillegg voldtok en muslimsk politimann Masihs kone. Dette var straffen for at de nektet å konvertere til islam.

Masih og hans kone, Martha, jobbet og bodde i huset til sjeik Mohammad Sultan, som skal være en mektig forretningsmann i Rawalpindi. Der har de jobbet siden 2005.

I januar i år ba muslimske religiøse ledere og Sultan om at Masih og hans familie konvertere til islam. Men det ønsket de ikke, og informert Sultan om at de heller skulle slutte å jobbe for ham. Det gjorde Sultan rasende og han advarte Masih om at han ville bli drept hvis de sluttet. Masih fortalte sin familie og venner om hendelsen, og kristne ledere forsøkte å overtale Sultan til å la Masih og hans familie forlate huset hans.

Men 14.mars ble sjeik Sultans hus ranet. Sultan anmeldte et tyveri av 500.000 rupies (i underkant av 36.000 kr), og hevdet at det var Martha som hadde stjålet pengene. Politiet tok Masih og Martha med til avhør, hvorpå Martha ble voldtatt av politiet. To dager senere kom sjeik Sultan og sa at han ville benåde dem, gitt at de konverterte til islam. De nektet derimot fortsatt å forlate sin kristne tro.

Tre dager senere, 19.mars, ble Masih satt i fyr utenfor politistasjonen. Det skal ha vært tre muslimske ledere og tre politimenn til stede under hendelsen – men gjerningsmennene skal ikke være identifisert.

Masih ble brakt til sykehuset hvor han fikk behandling, men livet sto ikke til å redde. Han døde i går.

Parets tre barn, Mary (12), Nasir (10) og Neha (7), skal være dypt traumatisert etter å ha erfart brutaliteten mot familien.

ICCs regionale leder for Sør-Asia, Jonathan Racho, sier:

– Vi er rasende og dypt bedrøvet på mordet på Masih og voldtekten av Martha av politiet. Ettersom dette tilfellet tydelig viser at pakistanske kristne blir behandlet verre enn dyr av muslimer, henstiller vi presidenten i Pakistan, Asif Ali Zadari, og andre embetsmenn til å bringe gjerningsmennene av angrepene for retten.

Det er det nok ikke så mange som tror vil skje.