Ytringsfrihet

Rundkjøringshunden til salgs

Svensken Lars Vilks har aldri tegnet en karikatur av Muhammed. Tvert om var hans prosjekt med ”rondellhunden” å vise at hva som helst kan tolkes som en krenkelse, endog av noe vi alle vet ikke eksisterer: det finnes ingen hunderase som heter ”rundkjøringshunden”, ei heller finnes det rundkjøringer der man finner ansamlinger av hunder. Men ettersom tegneren og humoristen Vilks kalte en av sine rundkjøringshundetegninger for et av de mest brukte navnene i verden, Muhammed, skal han drepes. Vilks ville altså fortelle oss at hvis man innrømmer noen retten til å oppleve seg krenket for en innbilning, ja, hva er da ikke mulig? Nå har Vilks lagt ut rondellhunden for salg.

Hege Storhaug, HRS

Kan man bli krenket av noe som ikke eksiterer, ja, så kan man vel også bli krenket dersom noen skulle kalle en hvilken som helst eventyrfigur for Muhammed. Lars Vilks har med all tydelighet fått frem galskapen i krenkelsesideologien. På hjemmesiden har han lagt ut en kommentar etter å ha deltatt i debatt på SVT om terrorsituasjonen sin, Den sjunde dagen Her fremkommer det at ved å sende Vilks en e-post, kan man nå bestille den verdensberømte rondellhunden som han ga navnet Muhammed. Den koster kun 500 kroner, som man setter inn på konto hos DnBNOR 8225 414 63 11. Alle som prissetter frihet, har nå sjansen til å gi et håndslag til en av Europas mest forfulgte frihetselskere.

Den sjunde dagen

Efter en tidig uppstigning i Stockholm nådde jag mina soliga hemtrakter för att sedan medverka i ett radioprogram som gick via en studio i Helsingborg. Innan dess hann jag uppsöka en expert för att ordna med min mobiltelefon som under ett par dagar fått besök av hundratals sms som den okände mannen sänder mig. Föga kärleksfulla budskap men alltså många. Nu är det stopp med den trafiken och tydligen är han frustrerad när han gör sina telefonuppringningar för att kontrollera om mobilen är påslagen.

Programledaren i radion frågade mig hur man kränker svenskarna. Han hade försökt med Astrid Lindgren som pedofil men det hade inte haft någon större verkan. Nej, sådant bryr sig inte svensken om. Försök med naturreservatet eller någon fridlyst fågel föreslog jag.

Efter att ha chattat via Helsingborgs Dagblads webbtv åkte jag hem för att skriva en artikel på Newsmill. Den lär ligga ute nu. Under tiden pågår rättegången mot de sista finkade i Irland. Jag skulle tro att även dessa kommer att släppas. Det är mycket svårt att fälla på indicier, att man har planlagt ett dåd innebär inte att det verkligen skulle utföras…

För dem som visat intresse för rondellhundsteckningen skall jag nu sätta fart med att leverera. Den kostar sålunda 500 kr och det går bra att skicka ett mail till lars.vilks swipnet.se för att beställa en.