Forskjellsbehandling og diskriminering

”Hvorfor må jeg ta av lua?”

Gutten på 15 år satt foran meg ved et kjøkkenbord på Oslo indre øst for ett år siden. Han var irritert. Han opplevde seg urettferdig behandlet. Som så mange andre gutter i den alderen var lua alltid på. Det var en del av identiteten hans som norsk ungdom. Men i klasserommet ble han tvunget til å ta den av, mens jenta ved pulten foran han, se hun var tildekt med hijab. Han forstod ikke forskjellsbehandlingen. Det nyttet overhodet ikke med protester. Han kapitulerte, slik Osloskolen (og andre skoler) har kapitulert for lenge siden. Islam i klasserommet er visstnok en menneskerett, eller?

Hege Storhaug, HRS

De siste dagene har jeg fantasert om følgende: kunne ikke en Heikki Holmås eller en annen sentral politiker fra Oslo, gå ut med følgende oppfordring til de tusener av hjem: «la oss slå et slag for verdier og for barns rett til å være barn og ingenting annet. I morgen oppfordrer jeg således alle foreldre til å sende barna på skolen uten noe på hodet, verken lue, caps eller annet. La oss teste ut hvordan skoledagen blir for barna når de møter hverandre verdinøytrale og dermed likeverdige – uansett etnisk bakgrunn, uansett kjønn, uansett religiøs tilhørighet til foreldre. Jeg sier kun én dag. Én testdag, ikke mer, ber jeg om.»

Jeg måtte derfor smile da jeg så toppsaken på VG Nett nå klokka 11.40. VG har (endelig) oppdaget denne forskjellsbehandlingen av lue, caps og hijab. En ringerunde til ulike skoler i Oslo avdekker den prinsippløse holdningen til lue versus hijab. Det fremkommer endog at skoler har fattet vedtak internt som forbyr caps, men altså ikke hijab.

Nå viser det seg at skolene i Oslo praktiserer ordensreglene for bruk av hodeplagg svært ulikt. På Lambertseter videregående, Skullerud ungdomsskole og Tåsen barneskole forbyr de hodeplagg som caps og lue, men tillater for eksempel hijab.- Vi har denne regelen for at elever ikke skal få melde seg ut. De skal ha av seg yttertøyet for å vise at de er klare for å kommunisere, sier assisterende rektor Dag Stensrud ved Skullerud ungsomsskole til VG Nett.Han avviser at det er problematisk å skille hodeplagg fra hverandre.- Det er ikke et problem hos oss og har ikke vært et tema heller, sier han

I 2009 vedtok Tåsen skole at de i fremtiden skulle nekte sine elever å bruke caps, lue og lignende hodeplagg innendørs.- Dette er noe som ble tatt opp i driftsstyret før min tid, og jeg vet ikke hva som ble brukt som argument, men det handler jo om at vi ønsker at barna ikke skal sitte inne med hodeplagg, sier rektor Ragnhild Rist til VG Nett.– Men dere forbyr ikke hijab?– Nei, men så er det ikke en stor sak her heller.– Er det noen hos dere som bruker hijab?– Ja, det er noen jenter. Dette er en problemstilling som ikke er blitt tatt opp, men dersom det blir det, så vil det bli tatt opp i driftsstyret.

At dette er å oppdra den unge generasjonen i dobbeltmoral, må kunne sies å være et faktum. Hijab er jo for eksempel langt mer tildekkende enn både lue og caps. Jeg undrer meg også om hijaben er tillatt i gymnastikktimen? Hva med svømmeundervisning?

Tenk hvis noen smarte guttehoder bestemte seg for å protestere ved å ta på seg hijab. Hva hadde da skjedd i Oslolærernes hoder?