Ufrivillige ekteskap

Historisk fengsling (2)

Foreldrene til Oslojenta som skal ha blitt giftet bort 14 år gammel til fetteren på 23 år, er nå også fengslet. Foreldrene er siktet for å ha drapstruet jenta hvis hun brøt ut av ekteskapet med fetteren. Også jentas svigermor er fengslet for medvirkning til tvangsekteskap, for utøvd vold og drapstrusler mot jenta.

Hege Storhaug, HRS

Fengslingen av foreldrene til ”ekteparet” skal ha skjedd for lukkede dører i Oslo tingrett i forrige uke, melder Dagbladet. En person til er siktet i saken men befinner seg i utlandet, hvilket kan bety at jenta har en involvert svigerfar som er på besøk i opprinnelseslandet. Eventuelt er det et annet familiemedlem som er involvert.

Denne saken er allerede historisk. Aldri i norsk historie har både en far, mor og svigermor blitt siktet og fengslet for tvangsekteskap, vold og trusler – dertil av et barn. Den ble allerede historisk da jentas ”ektemann” ble fengslet. Han skal i en periode på to år ha tvunget seg til sex med jenta.

Imamen som viet jenta og fetteren, er ikke siktet i saken, så langt HRS kjenner til. Vi mener også han burde vært siktet i saken, da han fysisk flyttet seg til leiligheten til jentas foreldre og foretok vielsen. Den aktive handlingen, kombinert med jentas lave alder og tvangselementene, betyr både brudd på loven om tvangsekteskap, samt at han la forholdene til rette for seksualforbrytelser mot et mindreårig barn.

HRS sin erfaring er at tradisjonsbundne muslimer ikke ville ha akseptert et samliv som ektepar uten at en imam har foretatt en religiøs vigsel. Dette betyr igjen at dersom foreldrene ikke hadde funnet frem til en imam i Norge som var villig til å bryte norsk lov og foreta vielsen, så ville ikke jenta ha blitt viet bort her i Norge.