Ytringsfrihet

Det nye Skandinavia

En bestemor vises bort fra en barnehage. En bestefar kastes ut fra et hotell. En kunstner nektes å delta på en utstilling. Frykten legger seg som et kveldende teppe over Skandinavia. Lars Vilks mener ”folk blir mer og mer paranoide”.

Hege Storhaug, HRS

Før og etter Muhammedkarikaturene i 2005 er vår tids skillelinje. Vår tids markering av frihet kontra ufrihet. Lekende frisinn kontra frykt. Kritisk fornuft kontra kapitulasjon. Når en barnehage utviser en eldre kvinne fordi hun er gift med en tegner som står på hatlisten til terrorister, da er det meste sagt om hvilken kraft det ligger i trusler; lammende feighet.Sapphos Uwe Max Jensen melder at frykten nok en gang har rammet de som skal være blant våre fremste; intellektuelle i kunstverdenen. Lars Vilks nektes å delta på en utstilling i Sverige:

Lars Vilks er blevet udelukket fra at bidrage til udstillingen Konstrundan Mittskåne. Ifølge Lars Vilks’ amarbejdspartner Fredrik Axwik tør udstillingscenteret i Frostavallen ikke lægge lokaler til et foredag med Lars Vilks, da udstillingsstedet opfatter tilstedeværelse af den svenske Muhammed-tegner som «farlig». Lars Vilks beklager situationen og opfatter udelukkelsen som et udtryk for, at «folk bliver mere og mere paranoide».I 2007 i kølvandet på den første svenske Muhammed-krise blev Lars Vilks uretmæssigt udelukket fra Eslövsbiennalen Læs også Franskt parti på Lars Vilks’ blog, hvor kunstneren kommenterer sagen Den danske Muhammed-tegner Kurt Westergaard blev i februar 2008 smidt ud af Radisson SAS Scandinavia Hotel i Århus, da hotellet ikke turde have tegneren boendeKurt Westergaards kone Gitte Westergaard blev ligeledes i februar 2008 bortvist fra børnehaven Lille Rygård i Højbjerg ved Århus, da Gitte Westergaards tilstedeværelse i børnehaven skabte uro blandt forældrene, og flere forældre holdt deres børn hjemme fra daginstitutionen for at lægge pres på Århus Kommune med det formål at få Gitte Westergaard fjernet fra institutionen Gitte Westergaard kom efter indgriben fra rådmand Louise Gade (V) tilbage til børnehaven