Ytringsfrihet

Demonstrasjon i dag

Ytringsfriheten er ukrenkelig. Det er ikke tro eller overtro. I dag skal Norge og kontinentets viktigste prinsipp ivaretas foran Stortinget på Eidsvolls plass. Møt frem og lytt til Lily Bandehy, Hanne Nabintu Herland, Christian Tybring-Gjedde, Mazyar Keshvari, med flere.

Hege Storhaug, HRS

Det skjedde i de dager at 3 000 menn samlet seg på Universitetsplassen – i forargelse over ytringsfriheten. En avis i nedgangstid hadde begått en usmakelig handling; en gris hadde fått lov til å sprite opp salgsplakaten, uten at redaksjonen selv visste hvor denne grisen kom fra. I et åpent demokrati er det selvsagt akseptabelt å begå tabber – dumme som alvorlige. Denne tabben faller nok i kategorien ”dumskap og griskhet”. Men var grisen verdt 3 000 påstått krenkede menn? Nei, men disse mennenes følelser, utløste antakelig mang en tanke i andres hoder – tanker som kan gi spirer til en ny tid: en tid der vi slutter å ta friheten som en selvfølge. Friheten må nemlig pleies hver eneste dag.

Derfor tar Oslo FPU grep i dag klokka 17. Det vil si; de tok grep allerede for en god stund siden ved å opprette en facebookside til støtte for ytringsfriheten, som nå har over 4 500 medlemmer. Forhåpningene hos de unge om en bred folkelig og partipolitisk uavhengig markering er stor.

Her fra invitasjonen:

«Dette står vi for:

– Vi anser ytringsfriheten som et av de desidert viktigste og mest grunnleggende

prinsipper i Norges lover, demokrati og kultur.

– Vi respekterer ikke den siste tids angrep på ytringsfriheten hverken nasjonalt, eller

internasjonalt.

– Vi aksepterer ikke undertrykking, vold og trusler mot personer som velger å uttrykke

sine meninger.

– Vi mener at ytringsfriheten i Norge er truet, og at vi nå må jobbe for at dette skal bli et urokkelig prinsipp igjen.»