Vold og overgrep

Tillit og sikkerhet

Et åpent og tillitsbasert samfunn fordrer åpne ansikt. Det mener HRS, og det mener Lise Christoffersen, Aps innvandringspolitiske talsperson. Frankrikes regjering har gitt et utvalg mandat om å finne juridiske løsninger for å forby ansiktstildekning. At forbud er den åpenbare veien å gå, fikk regjeringen nok en gang bekreftet da væpnede forbrytere i burka nylig ranet et postkontor i et forsted ved Paris. Må vi vente til liknende skjer i Norge før vi får en bred oppvåkning?

Hege Storhaug, HRS

President Nicolas Sarkozy har kalt ansiktstildekning en ”sikkerhetsrisiko”. Tildekningen gir forbrytere og terrorister perfekt beskyttelse. Man kan argumentere både i sikksakk og opp og ned på samme tid, men man kommer ikke i land med fornuftsbasert argumentasjon til støtte for ansiktstildekning i det offentlige rommet.

Den nylige hendelsen på et postkontor ved Paris, skal være historisk: aldri før har forbrytere i Frankrike benyttet burka. Jeg sier ”skal”, for vi har jo den groteske saken fra England der den tungt kriminelle Mustafa Jama, broren Yusuf og et par andre prøvde å robbe et reisebyrå i Bradford i 2005. Ranet endte i en katastrofe: En 38 år gammel politikvinne ble drept, mens hennes kollega ble hardt skadet, og Mustafa Jama klarte som den eneste forbryteren å stikke av. Ikke nok med det, han kom seg ut av Storbritannia og til trygghet i Somalia ved hjelp av søsterens pass og niqab. Selv om flyselskapene og sikkerhetskontrollen i Storbritannia har lov til å kreve at ansiktstildekte identifiserer seg, er det sjeldent det gjøres, meldte VG den gang. Slik forsvant altså en av de britiske øyenes mest ettersøkte forbryter i nyere tid.

Jeg prøvde meg på en liknende variant på Fornebu i juni 1993: Etter mitt første besøk i Pakistan, tredde jeg på meg en burka idet flyet landet. Jeg skulle ha det moro med et par venner som ventet meg i ankomsthallen. Da jeg kom til passkontrollen var kontrolløren lite nådig. “Av med ansiktsskløret,” var den kontante beskjeden. Om det er like strengt på Gardermoen i dag, kjenner jeg ikke til.

Uansett; ved Paris lyktes to forbrytere i burka å få med seg tusener av euro i cash fra et postkontor for tre dager siden. Hendelsen brukes nå (selvsagt) aktivt av tilhengere av forbud mot ansiktstildekning. Det ligger i sakens natur at overvåkningskameraene i postkontoret er lite behjelpelige for politiet som etterforsker saken.

It took place at around 10.30am, when two robbers carrying pistols entered the main post office bank building in Athis Mons, which has a large immigrant Muslim community, mainly from North Africa.

Once inside they ordered a bank clerk to take out the equivalent of £4,000 in cash by pointing a pistol at him. After ten minutes they fled to a nearby car park and escaped.

Police fear that they will not be able to identify the robbers on CCTV cameras.

”It was a perfect disguise,” said one detective. “Their faces and bodies were completely covered.”

I fjor skjedde det samme i Storbritannia, melder Daily Mail. Burka ble benyttet til flere vellykkede ran.

In August in the UK a robber dressed from head to toe in a traditional Muslim woman’s burkha raided a travel agent, and also made off with thousands in cash.

There were similar raids in other parts of the country, with one burkha-clad robber getting away with £150,000 from a jewelers in Banbury, Oxfordshire.

Kanskje det er noe slikt som må til i Norge også før vi får en seriøs, faktuell og fornuftsbasert debatt om forbud mot ansiktstildekning? Altså at vi slipper debatten om ”burkafobi”?