Vold og overgrep

Rene ord for pengne

En mann fra Makedonia er dømt for å ha mishandlet importert hustru. Han la ikke to fingre i mellom da politiet var på døren etter en grov voldsepisode: "Da politiet kom hjem til paret, forklarte mannen at han ofte kranglet med kona fordi hun ikke ville innrette seg etter hva han sa. Han forklarte at hun ikke var den kona han var blitt lovet og sa at han ønsket hjelp fra politiet med å få sendt henne hjem til Makedonia."

Hege Storhaug, HRS

Dette må være et klassisk eksempel på «avvist integrering» Den voldsdømte, som på svært mange måter også kan sies å bedrive menneskehandel, kommer altså fra Makedonia, et land som ikke produserer flyktninger. Han kunne derfor med fordel «få lov til» å reise hjem. Aftenposten rapporterer dette:

En 31-åring fra Makedonia er i Heggen og Frøland tingrett dømt til fengsel i åtte måneder for grov vold mot sin kone.

I juni i fjor slo 31-åringen sin kone i ansiktet med knyttet neve og dro henne deretter etter håret, ifølge tiltalen. Kvinnen besvimte, kastet opp blod, og en hjørnetann i overkjeven sprakk.

Da politiet kom hjem til paret, forklarte mannen at han ofte kranglet med kona fordi hun ikke ville innrette seg etter hva han sa. Han forklarte at hun ikke var den kona han var blitt lovet og sa at han ønsket hjelp fra politiet med å få sendt henne hjem til Makedonia, melder NRK.

Jeg håper folk ikke har glemt Anooshe Sediq Ghulam, drept 26.april 2002. Anooshe fortalte at hun fryktet det samme som denne mannen truet kona med: å partere henne og putte henne i fryseren, som hun skrev i et brev til meg i 2001.

Mannen skal ha terrorisert kona med grov vold og drapstrusler siden høsten 2008. Han skal blant annet ha slått henne flere ganger med knyttet neve over hele kroppen. Flere ganger ble hun slått så hardt at hun besvimte. Han skal også ha truet med å partere henne og legge henne i fryseren.

Mannen forklarte blant annet i retten at en kone alltid skal adlyde sin mann og sine svigerforeldre. Han sa videre at han ved flere anledninger har advart henne om at hvis hun ikke innrettet seg etter ham og dermed forsøkte å bli «norsk», skulle hun få «ett hundre prosent juling».

Paret ble gift i Makedonia i 2007. Kvinnen kom til Norge i juli 2008 og flyttet inn sammen med mannen og hans foreldre.

Hun forklarte i retten at hun ønsket å finne seg en jobb eller begynne på skole i Norge, men at hun ble nektet å gjøre dette av mannen og hans familie, som mente hun hadde mer enn nok å ta seg av i huset.

I tillegg til fengselsstraffen må 31-åringen betale kvinnen 60.000 kroner i oppreisning.