Vold og overgrep

Kristen jente voldtatt og drept

Shazia ble bare 12 år gammel. Hennes skjebne var nemlig at hun var født inn i en kristen familie. Det medfører risiko i Pakistan, særlig hvis du må bidra til familien med tradisjonelt ”kristent” arbeid: å være hushjelp i muslimske hjem. Shazia ble voldtatt, torturert og drept 23.januar, og under VIP-forhold i fengsel i Lahore sitter ingen ringere enn en svært rik og maktfull advokat Chaudhry Muhammad Naeem, som var Shazias arbeidsgiver. Nå frykter både menneskerettighetsaktivister og Shazias familie at Naeem slipper unna. Samtidig hevdes det at misbruk og vold er svært vanlig mot kristne hushjelpere.

Hege Storhaug, HRS

Dette er bare én Shazia, og flere kommer til å dele hennes skjebne. Slik er den groteske virkeligheten i ”de renes land”, som jeg i 1996 i boken Mashallah omtalte som ”de urenes land”, dette i en situasjon der jeg ble utsatt for seksuell trakassering av opposisjonslederen Nawaz Sharif. For det er vitterlig ikke de ”rene” eller gode som har makten i denne totalt mislykkede staten. Det er folk som advokaten Naeem som herjer nær sagt fritt i Pakistan.

Shazia ble så hardt torturert i januar at hun trengte medisinsk hjelp. Det tillot ikke overgriperen, advokat Naeem. Det var jo åpenbart ikke selvpåførte skader jenta hadde. Derfor beordret han lege til hjemmet sitt. Også for at foreldrene ikke skulle få snusen i hva han hadde gjort. Men medisinsk hjelp under overvåkning av Naeem var ikke tilstrekkelig, og jenta måtte til sykehuset. Det ble konstatert 12 ulike skader på kroppen hennes, inkludert brukket kjeve. Livet til Shazia stod ikke til å redde.

Om ikke dette var nok; foreldrene til Shazia fikk ikke besøke henne på sykehuset, forteller jentas onkel.

Og hvor mye mener Naeem jentas liv var verdt? Ja, det må være 20 000 rupies, altså 1 500 kr, for det var dette beløpet Naeem prøvde å kjøpe Shazias foreldre med – for at de ikke skulle anmelde Naeem. Da foreldrene ikke lot seg kjøpe, stakk Naeem og familien, men ble innhentet av politi etter press fra den føderale regjeringen, og Naeem ble sendt i kasjotten. At den føderale regjeringen reagerte, kan ikke skyldes annet enn at kristen organisasjoner og menneskerettighetsaktivister demonstrerte utenfor parlamentsbygningen i Lahore.

Kasjotten i Pakistan er lite trivelig, for å si det slik. Men ”de urene” ordner seg alltid. Så Naeem lever en VIP-tilværelse bak murene, med massivt vakthold. Han er også grenseløs nok til å benytte anledningene som måtte by seg til å true og sjikanere Shazias familie. I tillegg har han også sørget for at rettssalens dører er lukket for offentligheten, inkludert media. Han er tross alt tidligere president av den fornemme Advokatklubben i Lahore. Så, på utsiden av domstolen står blant andre Shazias fortvilte foreldre. De og deres støtespillere frykter at Naeem vil gå fri. For gjett hvem som stiller seg på hans side fullt og helt? Riktig, den fornemme Advokatforeningen i Lahore. Det fører ”selvsagt” til at tiltalen er forsinket, eller kanskje aldri kommer på bordet.

Peter Jacob i National Commission for Justice and Peace (NCJP) of the Catholic Church of Pakistan, sier rett ut det ”vi alle vet”, nemlig at regjeringen er “dårlig utstyrt når det kommer til å straffe de maktfulle og forsvare rettighetene til de fattigste I samfunnet”. Derfor lover han og likesinnede at de vil kjempe for at Shazia ikke bare blir nok et nummer i rekken av kristne som drepes uten rettslige konsekvenser.

En annen kristen menneskerettighetsforkjemper, Sohail Johnson, sier at ”99 prosent av kristne jenter fra fattige familier arbeider for velstående muslimer, og at de ofte misbrukes fysisk, psykisk og seksuelt. I noen tilfeller gifter deres arbeidsgiver dem bort til muslimske tjenere, og tvangskonverterer dem til islam. Disse sårbare kristne jentene gar ingen statlig beskyttelse. Vi oppfordrer derfor regjeringen til å sikre beskyttelse av disse trengende jentene”.

Vel, på grunn av offentlig støy rundt saken, har presidenten i Pakistan, den særdeles ”urene” Asif Ali Zardari, lovet en kompensasjon til Shazias familie på 500 000 rupies, altså rundt 35 000 kroner. Beløpet skal dekke begravelsen.

Det hører for øvrig også med til historien at styrtrike Naeem heller ikke var anstendig nok til å betale jenta den avtalte lønnen på 1 000 rupies i måneden, altså i overkant av 100 kroner. Kristne, dertil ei jente, er ikke verdt noe som helst for udyr som Naeem.

Og heller ikke for president Zardari, tror jeg. Så før noe som helst gjøres for de kristne i Pakistan, og i særdeleshet for de rettsløse kristne jentene og hushjelperne, så har Pakistan gått gjennom en total humaniserende revolusjon. Den revolusjonen tror jeg heller ikke på.

Kan noen forestille seg denne historien fortalt med motsatt fortegn? Altså historien om den kristne staten der muslimske jentebarn er fritt vilt – med staten og etablissementets åpne eller stilltiende aksept? Bildet på hovedsiden til denne saken er av Paul Johnsen og drepte Shazia.

Lahore: 12-year-old Christian domestic worker killed by Muslim employer

Activist warn, the murder of a Christian 12-year-old girl could go unpunished