Vold og overgrep

Faiza drept

Da var det som så mange fryktet sant: Faiza er funnet drept i Asker i et turområde. Drapsmannen er den 25 år gamle nordmannen som politiet varetektsfengslet for en tid tilbake, og han skal ha utført kidnappingen av Faiza på bestilling av en 28 år gammel norskpakistaner.

Av Hege Storhaug, HRS

HRS ble fortalt av norskpakistanere like etter at Faiza forsvant at dette hadde antakelig skjedd med Faiza: den 25 år gamle veltrente nordmannen som er fengslet på mistanke om at han har kidnappet Faiza, er i utgangspunktet en snill ung mann, men han går på steroider, og det fører av og til at det klikker for han. Da kan han gjøre hva som helst. Antakelig har han følt at han mistet kontrollen, og da drepte han henne og gravde henne ned. Politiet kommer aldri til å finne henne, var svaret.

Det har politiet heldigvis gjort, melder VG

HRS valgte ikke å publisere hva våre norskpakistanske kilder fortalte, først og fremst av hensyn til Faizas kjæreste og familie. Vi ville ikke bidra til eventuelle ryktespredninger og spekulasjoner som i ettertid kunne vise seg å være feil, og slik tilføre kjæresten og familien ytterligere belastninger .

Noe av det mest oppsiktsvekkende med Faiza-saken, er at nordmenn med all tydelighet «inkluderes» i æreskultur og eksempelvis en utbredt praksis i Pakistan, nemlig kidnapping, enten det er kidnapping av en kvinne man elsker, voldtar, eller for tvangskonvertering, eller kidnapping av en person man har en konflikt med.

HRS har dyp medfølelse med Faizas familie. Vi kommer tilbake med en bredere kommentar senere i dag. Ikke minst håper vi at Faiza-saken kan lede frem til noe godt, i den forstand at grunnleggende forhold som er kommet frem i media om Faizas liv, vekker ettertanke, debatt og mentalitetsendringer hos særlig norskpakistanere og andre som lever i æreskultur.