Vold og overgrep

Blanke løgner, gambling eller kanskje sinnssykdom?

Hvis man virkelig ønsker å ødelegge livet sitt i et land som Pakistan, er en treffsikker metode å ta for seg Koranen, spytte på den, eller eksempelvis rive ut noen sider av boken. Man må i tillegg selvsagt sørge for at handlingene pågår i fullt dagslys med tilskuere til stede. Da er man så godt som sikret resten av livet bak murene. Så; dette skulle vel bety at man må være bitt av en form for spillergalskap eller være sinnsforvirret hvis man håner Koranen i "de renes land"?

Hege Storhaug, HRS

Det skjer til stadighet i Pakistan, landet som betyr «de renes land» i religiøs forstand. Og det som skjer må kunne karakteriseres for en form for «høyrisikosport», en sport som også kan komme til å utfolde seg i Norge: Noen muslimer mener at ”en sportsutøver”, altså typisk en kristen, har skjendet Koranen, og mobben tar først saken i egne hender, for deretter å koble politiet inn. Da er løpet kjørt – i Pakistan (men heldigvis ikke i Norge, da muslimske talspersoner ikke fikk særlig sympati i fjor for å ville ha blasfemi inn i straffeloven. Men mobben kan jo bruke metoden).

Det har altså nettopp skjedd igjen i Pakistan. En ung kristen forretningsmann, Imran Masih, har bedrevet denne høyrisikosport, hvis man skal tro enkeltes påstander. Masih ble i fjor beskyldt av en gruppe muslimer for å ha ”fornærmet og skjendet” Koranen. Først torturerte de han grovt, og deretter anmeldte de han til politiet – fordi han skulle ha ”brent sider i Koranen”. I januar falt dommen: Masih ble dømt til livsvarig fengsel, pluss ti års ekstra fengsel, og retten ga han en bot på 100 000 rupies.

En kristen som er sentral i National Commission on Justice and Peace, kommenterer dommen forsiktig: ”kjennelsen er ikke god” og dette handler om ”mangel på frihet i rettsvesenet”.

Vi kan konstatere følgende: enten er Masih sinnsforvirret, og slik ikke straffetilregnelig, han lider av spillegalskap i kategorien en sterk lidenskap for en form for russisk rulett, eller han er rett og slett et uskyldig offer for noen som hadde et skittent ærend.

Da regner jeg med at leserne vet hva jeg tror.

Her kan du lese om blasfemilovverket i Pakistan og blant annet en rekke saker mot kristne.

Christian sentenced to life in prison for blaspheming Islam