Ytringsfrihet

Vil ha Muhammed B som vitne

Rettssaken mot Geert Wilders åpnet i dag i Amsterdam. Flere hundre moralske støttespillere møtte frem ved rettslokalet da Wilders ankom, tiltalt for hatkriminalitet mot muslimer. I dagens forhandlinger skal det avgjøres hvem som skal stille som vitner. Wilders anser Theo van Goghs drapsmann, Muhammed Bouyeri som kronvitne. Bouyeri er ”et levende bevis” på at islam inspirerer folk til voldelige handlinger, mener Wilders.

Hege Storhaug, HRS

Tiltalen i den historiske rettssaken mot Geert Wilders, parlamentsmedlem og lederen av for tiden Nederlands nest største parti, Frihetspartiet, er på fem punkter: Wilders har fremmet religiøse fornærmelser, blant annet ved å beskrive islam som en fascistisk religion og ved å foreslå å forby Koranen, som han sammenlikner med Mein Kampf. Han har oppildnet til hat og diskriminering ved å påstå at marokkanske ungdom er voldelige, og ved å oppfordre til at Nederland stenger grensene for alle ikke-vestlige innvandrere, og likeledes for å oppfordre til at den “islamske invasjonen” stanses. Dømmes han for såkalt hatkriminalitet kan han få inntil t års fengsel.

I rettssalen i dag skal det bestemmes tidspunkt for hovedforhandlingene og hvem som skal innkalles som vitner. Wilders har allerede før forhandlingene startet gått ut og sagt at han ønsker flere enn 20 vitner, blant dem Muhammed B som myrdet Theo van Gogh på åpen gate i Amsterdam 2.november 2004, og ettelot blant annet et brev stukket inn i van Goghs kropp som avslører en dødskultus.

Ifølge Dutchnews, sier kilder at den offentlige påtalemakten vurderer å be retten om å frafalle tiltalen da de ikke er overbevist om at Wilders har begått hatkriminalitet, og at det er organiserte antirasister som har fremtvunget rettssaken.