Ytringsfrihet

Mordforsøk Kurt Westergaard

Så skjedde det vi alle fryktet kunne skje. Den danske Muhammed-tegner Kurt Westergaard ble forsøkt drept – i sitt eget hjem, og det til tross for at han og familien har levd under beskyttelse i lang tid. Gjerningsmannen ble skutt av politiet, men er ikke livstruende skadd. Uwe Max Jensen har snakket med Westeergard etter gårkveldens skrekkopplevelse.

Uwe Max Jensen, gjengitt her med Sapphos tillatelseSent i aftes trængte en 28-årige somalisk mand ind i Muhammed-tegneren Kurt Westergaards rækkehus i Viby med det formål at dræbe tegneren. Gerningsmanden skaffede sig adgang til huset ved hjælp af en økse. Han var desuden bevæbnet med en kniv. Kurt Westergaard opholdt sig i husets korridor, da manden trængte ind, og havde derfor mulighed for at flygte ud på badeværelset, der også tjener som boligens særlige sikringsrum. Til stede i huset under attentatforsøget var også Kurt Westergaards fem-årige barnebarn Stephanie, som Kurt Westergaard passede, mens Stephanies forældre var en tur i biografen.Gerningsmanden forsøgte under en strøm af eder og forbandelser at slå døren ind til sikringsrummet, hvor Kurt Westergaard havde søgt tilflugt. Det lykkedes ikke. I stedet fik Kurt Westergaard alarmeret politiet, der få minutter senere nåede frem til tegnerens hjem. Udenfor huset gik somalieren til angreb på politiet med sin økse. Han blev efterfølgende skudt ned og er bragt til behandling på hospitalet. Gerningsmanden er udenfor livsfare.Ifølge Politiets Efterretningstjeneste har den 28-årige gerningsmand «tætte forbindelser til den somaliske terrororganisation al-Shabaab» og dele af «Al Qaida».Træt, men fattet Kurt Westergaard har siddet til afhøring på Politigården i Århus det meste af natten, så det er en træt, men fattet tegner, som Sappho fanger på telefonen lørdag morgen.»Sikkerhedssystemet virkede. Døren til sikringsrummet holdt jo. Hoveddøren var til gengæld relativ nem at komme igennem,» fortæller Kurt Westergaard til Sappho og uddyber:»Jeg var ude i korridoren, da han (gerningsmanden, red.) trængte ind, og jeg var klar over to ting. 1) Han ville ikke gøre Stepanie noget. 2) Jeg ville ikke kunne matche sådan en ung mand.»Hvad tænker man i sådan en situation? «Man handler og opfører sig rationelt. Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at få fat i alarmcentralen, og politiet kom da heldigvis også få minutter senere.»Hvordan oplevede du angrebet?«Han (gerningsmanden, red.) råbte skældsord på et gebrokkent dansk. Noget med hævn og blod og lovede til sidst, at han nok skulle komme igen. Ellers var jeg bare koncentreret om at holde igen på døren, så han ikke fik slået den ind.»Hvilke konsekvenser får angrebet for dig?«Sikkerheden bliver øget, og det skal jeg selvfølgelig have snakket med PET om. Der må ske noget. Ellers var angrebet, hvad man kunne forvente. Gerningsmanden er angiveligt det, som PET kalder for den autonome terrorist. En person, der handler spontant. Den type er det næsten umuligt at beskytte sig imod.»Sigtet for drabsforsøgDen 28-årige gerningsmand, som er bosiddende på Sjælland, er nu sigtet for drabsforsøg mod Kurt Westergaard og en politimand og vil snarest blive stillet for en dommer med krav om varetægtsfængsling.Tilbage til SomaliaPå Facebook har flere politikere kommenteret mordforsøget på Kurt Westergaard. I sin statusopdatering skriver Venstre-politikeren Søren Pind:»pls pls lad mig nu ikke høre, at det svin der overfaldt Westergaard skal være i Danmark på tålt ophold, fordi de internationale konventioner gør vi ikke kan kyle ham tilbage til Somalia….»Ida Auken «sender tanker til Kurt Westergaard og hans familie. Det er helt, helt uhørt, det der er sket!»Det bosniske medlem af Integrationsrådet i Hjørring Kommune og stedfortræder i repræsentantskabet for Rådet for Etniske Minoriteter, Sacir Camo, der vil være Sappho’s læsere bekendt for sit harske udfald mod Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard, bidrager med følgende kommentar til Ida Aukens statusopdatering:»Sådan går det, når dansk indelukkhed, hån, spåt og latterliggørelse af alt der er helligt for andre mennesker tager overhånd. :(«Naser Khader (K) skriver i sin statusopdatering:»Jeg er total rystet over drabforsøget på Kurt Westergaard. I øvrigt mener jeg stadig, at terrorgruppen al-Shabaab skal på alle internationale terrorlister. USA satte dem på listen allerede i 2008, og nu bør FN og EU gå samme vej. Vi skal som minimum sørge for, at al-Shabaab ikke kan samle penge ind lovligt eller rekruttere nye medlemmer i Danmark, og vi skal allerhelst forhindre organisationen i at udøve terror.»I en pressemeddelelse tager foreningen Dansk Muslimsk Union «på det kraftigste afstand fra angrebet (på Westergaard, red.)» og «enhver form for ekstremisme som leder til sådanne handlinger (her tænkes angiveligt på Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, red.)Læs også herOg Sappho’s fødselsdagsportræt af Kurt Westergaard: – Jeg bliver ved, til pennen falder ud af hånden på mig