Eksterne skribenter

Bak et slør av uvilje

Burka og niqab diskuteres heftig i Danmark, mens Norge igjen synes å havne i en hijab-debatt, denne gang relatert til eventuell regulering av politiske og religøse symboler i domstolen. Hva skjer så i Sverige? Philip Wendahl kan fortelle at også i Sverige debatteres heldekkende slør. Ikke minst relatert til Alia Khalifa, som iført niqab krever å få forsette på barnesykepleieutdanningen. Slike krav er symboler på den europeiske islamiseringen, hevder Wendahl. Han mener at det ikke er ønskelig at samfunnet skal tilpasse seg en liten, men høylytt, religiøs ytterliggående gruppering – særlig lite ønskelig er det i forhold til nye europeerne som nettopp har flyktet fra religionsundertrykkende regimer og søkt seg til de sekulære demokratiene i Vesten.

Av Philip Wendahl, for HRSAnsvaret för utanförskap och segregation vilar tungt på politiker som inte förmått ta tag i problemen men också på dem som valt att inte integrera sig. Rörlighet över gränserna skapar dynamik och mångfald, men måste precis som allt annat följa vissa spelregler. Vi måste kunna kräva att den som kommer ny till ett land inte försöker påtvinga samhället sina normer utan smälter ihop i den gemensamma värdegrund som ska hålla ihop samhället. Många som flyr, lämnar religiöst relaterade konflikter och förtryck i det bigotta Pakistan eller teokratiska Iran. Det är viktigt att vi kan vara en fristad för ett antal offer – men aldrig för förövarna. Människor ska röra sig över gränserna men inte medeltida ideal och syn på exempelvis homosexuella och kvinnor. Ett exempel är religionens perversa krav på kontroll av kvinnor genom heltäckande burka eller niqab. Alia Khalifa kräver att få bära en sådan och därmed att samhället ska anpassa sig efter hennes normer istället för tvärtom är huvudlöst då religionsfrihet måste också få innebära frihet från religion för oss andra. I Sverige har man gjort undantag i utlänningslaget som möjliggjort barnäktenskap och man har fråntagit religiösa föräldrars barn rätt till sexual- och simundervisning. Därutöver accepterar man heltäckande slöjor och pumpar in pengar i religiösa kulturföreningar. Det är barnen som drabbas när de tvingas in dessa regida miljöer och begränsas i sin individuella frihet. Sverige måste en gång för alla sluta vara toleranta mot intoleransen. Vi kan inte acceptera en utveckling där religiösa institutioner tillåts konservera en primitiv människosyn och därför är det hög tid att stänga igen Sveriges religiösa friskolor, slopa bidragen till så kallade etniska kulturföreningar och förbjuda heltäckande slöjor på allmän plats. Istället borde vi hjälpa Europas miljontals muslimer att utnyttja sin här vunna yttrandefrihet till att inte bara ta avstånd från islams mest vidriga tillämpning utan också att reformera och sekularisera sin religion. Genom den svenska sekulära demokratin kan de välja bort miljöer som hämmar det kritiska tänkandet, barnens utveckling och integration – och här i finns det röda tråden. Man kan ju fundera på hur det kommer sig att vissa människor som flyr från förtryck och religiösa vanföreställningar väljer att leva på samma sätt i det nya demokratiska landet? Om muslimer vill emigrera till öppna och utvecklade samhällen är det rimligt att kräva anpassning. På samma sätt som vi inte längre tillåter judisk-ortodoxa domstolar kan vi inte tillåta sharialagar eller annan religiös sär- eller parallellagstiftning vilket man tyvärr gjort i exempelvis Kanada.

Även i Sverige har det ställts krav på införandet av sharialagar för den muslimska befolkningen. Även i Sverige har det ställts krav på tidningscensur och förbud av att exempelvis avbilda profeten Mohammed och andra krav har på grund av fega kulturrelativister accepteras. Detta är oacceptabelt.

Vi i Sverige måste våga samlas kring och försvara det som de allra flesta av oss ställer upp på nämligen vår demokrati, vår yttrandefrihet, jämställdhet och vår sexuella frigörelse. Vi vill inte bli som Iran eller Saudiarabien. Vi vill inte att våra domstolar ska stena otrogna kvinnor eller hänga homosexuella. Vi har redan varit där när kristendomen i sin råaste form fick härja fritt i Europa och vi ska aldrig dit igen.

Det är inte orimligt eller intolerant att ställa krav på den som kommer ny till Sverige att ställa upp på demokratins spelregler. Vi ska inte som vissa nationalister vill tvinga människor att svära trohet till kräftskivan, kostcirkeln eller kungalängden – men däremot ska alla som lever i Sverige vara del av samma demokratiska värdegrund.

Bangalorfødte Philip Wendahl, bosatt i Sverige, er forbundssekretær i Liberal Mångfold (FP)