Ytringsfrihet

Moralpoliti

Vi har i flere år hørt om muslimsk selvoppnevnt moralpoliti i franske, nederlandske og britiske byer som trakasserer muslimer. Nå viser det seg at fenomenet er på fremmarsj i Spania. Fundamentalistiske grupper tilknyttet radikale moskeer påtar seg rollen som politi og feller dommer over folks muslimske moral. Regjeringskilder sier at muslimer i slike områder utsettes for et enormt sosialt press.

Hege Storhaug, HRS

Vi meldte nylig om den sjokkerende hendelsen i Spania der en gruppe muslimske ekstremister dømte en kvinne til døden for sex utenfor ekteskapet. Kvinnen klarte å flykte, og mennene er nå arrestert. Saken har satt selvoppnevnt muslimsk moralpoliti på den spanske dagsordenen. Det viser seg at til og med i småbyer der det er etablert konservative moskeer (salafister/wahabbister), oppstår det slike selvoppnevnte grupper kontrollører. De bruker sin religiøse status til å segregere muslimene totalt fra resten av befolkningen, melder Elperiodico I moskeen oppfordres de troende til ikke å sosialisere seg med spaniere, ei heller å benytte seg av offentlige spanske institusjoner som politi, bank og advokatforma. Likeledes oppmuntres de til kun å kjøpe halalmat i butikker som muslimer eier, og foreldre presses til å nekte døtrene gymnastikk og svømming og å ta dem ut av skolen med en gang de begynner å menstruere. En kilde i sikkerhetstjenesten sier at hvis ikke presset i moskeen fører frem, overtar grupper av moralpoliti og straffer de ulydige, mens en kilde i sikkerhetspolitiet sier at mange ofre våger ikke rapportere om overgrep. Og hvem er de foretrukne ofrene? Kvinner, sies det. Moralpolitiet gjør livet ulevelig for kvinner i det offentlige rommet uten slør ved å fornærme dem, true dem, og av og til tys det til voldsbruk. Det skjer også at kvinnenes fedre eller ektemenn blir ofre for moralpolitiet ved at de trakasseres fordi de tillater kvinnene å la håret flagre i vinden. Menn skal også ha opplevd å bli tatt til fange i flere timer og mishandlet fysisk og psykisk.

Moralpolitiets besettelse med å isolere muslimene fra resten av befolkningen har gjort barrunder til en hovedaktivitet: De sjekker barer for å se etter muslimer som sosialiserer seg med spanske venner. Disse blir deretter presset til de slutter å gå ut på bar, og noen tvinges til å la skjegget gro og forkaste jeansen.

Heller ikke gutter slipper unna. En kilde i rettssystemet forteller om en tenåringsgutt av marokkansk opprinnelse, som ble banket opp fordi han spilte fotball med ikke-muslimske barn.