Ytringsfrihet

Begrens dere, sier statsråd

Debatten om minareter går over hele Europa i disse dager. I Tyskland oppfordrer innenriksministeren i delstaten Hessen muslimske organisasjoner om å ”begrense” bygging av moskeer. Prangende moskeer vil “overvelde” tyskerne og “skape frykt for islamisering og skape protester”, sier statsråden.

Hege Storhaug, HRS

Det er Kristeligdemokratenes Volker Bouffier som kommer med oppfordringen. ”Selvsagt har muslimer i Tyskland rett til å bygge moskeer, men de bør sikre at de ikke overvelder tyskerne med dem,” sier Bouffier melder The Local.

Flere ganger de senere årene har planer om å reise prangende moskeer utløst sterke følelser i den tyske befolkningen, eksempelvis i fjor da det i Køln skulle reises en moské med 55 meter høye minareter som ville dominere det offentlige rommet fullstendig. Moskeen skulle være 22 000 kvadratmeter stor, der bare en femtedel av rommet var bønnerom. Resten var planlagt som et nærmest komplett eget samfunn i samfunnet: fjernsynsstudio, apotek, legesenter, advokatfirma, bakeri, frisør, supermarket, bank, barnehage, bibliotek, restaurant og gullsmedforretning. Som ekskonvertitten Anne Sofie Roald sa i den svenske dokumentarfilmen ”Kampen om muslimene”, var hun som praktiserende muslim med i en form for ideologiske vekkelsesbevegelse der det var viktigere å etablere islamske sosiale institusjoner enn å praktisere det åndelige. Islam blir en ideologi, et helt levesett, akkurat som moskeen i Køln var planlagt.

Det planlagte mosképrosjektet i Køln ble stanset, og moskeens ledelse måtte akseptere at det ikke skulle kalles inn til bønn over høytaleranlegg og at minaretene skulle være i høyde med resten av bebyggelsen. Det positive i den tyske debatten knyttet til Køln-debatten og den videre debatten frem til i dag, er at ikke høyreekstreme er de eneste som protesterer mot de ruvende byggeplanene. Under fjorårets debatt meldte bekymrede venstrefolk og kvinnesaksforkjempere seg på debatten, som Alice Schwartzer, Henryk Broder, Necla Kelek og Günther Wallraf. Til Spiegel sa den tyrkiskfødte sosiologen Kelek fra Berlin at “det å gi byggetillatelser ikke er et spørsmål om religionsfrihet, men et politisk spørsmål”. Det er kanskje dette faktumet som begynner å sige inn også hos politikere i Tyskland når Kristeligdemokraten Bouffier går såpass tydelig ut. Men, i samme artikkel fremkommer det at dialogen med ”muslimer skal ytterligere intensiveres”. Da er det lov å håpe at tyske politikere vet bedre enn de svenske og norske, og slik ikke inviterer islamister, forkledd som tolerante predikanter, inn i varmen.

Large mosque minarets or domes that dominate the skyline will only create fears of Islamisation and fuel protests, Bouffier told the paper, explaining that the country’s state interior ministers would address the topic during their regularly scheduled conference on Thursday.

Afterwards the ministers plan to make an appeal to Muslim associations to avoid such structures, even if they are legal according to building regulations, in addition to “further intensifying the dialogue with Muslims in Germany,” he told the paper. Organisations such as the German Islamic Conference (DIK), a federal Interior Ministry initiative intended to foster dialogue between Muslims and the government, are the way forward for continued understanding, he added. Attempts to prevent the construction of mosques in Germany have made national headlines in recent years. This November workers in Cologne broke ground on a large, futuristic mosque with 55-metre minarets after it drew protestors from across the continent – including right-wing extremists. To avoid inflaming public sentiment against the project, the Ditib Turkish association, which organized the mosque’s construction, agreed to not broadcast the call to prayer to the neighborhood from the minarets and to keep the building’s height the same as nearby structures.In Berlin’s Pankow district the first mosque to be built in former East Germany opened in October 2008 after two petitions for a referendum failed. Meanwhile residents of Gelsenkirchen, Munich and Dortmund are collecting signatures to prevent mosque construction in their communities.