Vold og overgrep

Steining fortsetter i Somalia

I dag rapporteres det om nok en steining til døden for utroskap sør i Somalia. Offeret denne gangen var en 29 år gammel kvinne, og mannen hun skal ha hatt et forhold til ble dømt til 100 piskeslag. For et par uker siden ble en mann steinet til døde for utroskap, mens kvinnen han hadde forhold til, ble spart, enn så lenge. Hun skal først bære frem barnet hun er gravid med, deretter skal hun steines i hjel. Vitner vi snart rasende og fortvilte norsksomaliere med vaiende bannere i Oslos gater som levner ingen tvil om hva de mener om menneskerettigheter og barmhjertighet?

Hege Storhaug, HRS

”Alle støtter al-Shabab.” Disse ordene falt i Aftenposten en fredag i mars i fjor fra menn utenfor den største somaliske moskeen i Norge, Tawfiiq Islamsk Senter. Opprørte menn strømmet ut av moskeen etter fredagsbønnen, fordi tre somaliere i Norge var siktet av PST for terrorfinansiering. Det ble sagt rett ut at al-Shabab var en av flere grupperinger norsksomaliere sendte penger til, og at al-Shabab ikke var ”farlig”. ”Vi er glad i dem,” ble det sagt. Det ble også varslet demonstrasjon til støtte for de PST-siktede. Men andre ord, engasjementet mot det disse mennene opplevde som urettferdig, var sterkt.

Da er spørsmålene flere: I dag meldes det om noken steining sør i Somalia der al-Shabab har kontrollen. Denne gangen av en kvinne på 29 år. ”Selvsagt” for utroskap. Mannen hun skulle hatt et forhold til fikk 100 piskeslag (begrunnelsen for forskjellsbehandlingen, hadde vært interessant å kjenne til). For om lag to uker siden ble en mann steinet til døde av al-Shabab. Kvinnen han skal ha gjort gravid venter på samme straff når barnet hun er gravid med er født.

I fjor ble en angivelig voldtatt 13 år gammel jente steinet til døde, en sak som gikk verden over.

Al-Shabab har blant annet innført forbud mot musikk og dans i bryllup, samt amputasjoner og steining. ”Ikke farlig”? ”Vi er glad i dem”? Hva om norsk media tok seg en tur til Tawfiiq førstkommende fredagsbønn og spurte disse mennene om de kanskje feilvurderte al-Shabab en smule? Og om de fortsatt sender penger til dem? Eventuelt om de vil demonstrere og vise sitt dyptfølte raseri mot dette barbariet?