Islam

Forbud mot minareter?

Denne måneden blir det avholdt folkeavstemning i Sveits om forbud eller ei mot å bygge minareter på moskeer. Næringslivet frykter at et forbud vil ramme deres interesser i den muslimske verden, utenriksministeren frykter et forbud vil øke terrorfaren, mens muslimske talspersoner frykter forbud vil radikalisere unge.

Hege Storhaug, HRS

Det er Swiss People’s Party (SPP) som har tatt initiativ til folkeavstemningen, er parti som regnes for høyrepopulistisk og nasjonalkonservativt. Foreløpige målinger viser at 53 prosent av befolkningen er mot et forbud, mens 34 prosent støtter forbud.

29.november avgjøres striden.

SPP’s mener at minareter er et ”symbol på islamsk intoleranse”. Sveits har dog hatt lite åpne kontroverser med den muslimske befolkningen på om lag 400 000 personer (utgjør fem prosent av den totale befolkningen). Majoriteten av de sveitsiske muslimene har bakgrunn fra Tyrkia og Balkan. Dessuten praktiserer maksimum 15 prosent av muslimene sin tro, ifølge en offentlig måling, skriver Wall Street Journal.

Sist gang islam skapte nasjonal debatt i Sveits var i 2004, da en kassebetjent på et supermarked forlangte å bruke hijab på jobb. Supermarkedkjedene Migros og Coop innførte da forbud mot hijab, og debatten døde hen. Men ifølge lederen for Federation of Islamic Organizations in Switzerland, Hiham Maizer, er debatten om islam i Sveits kun i startgropen.

SPP klarte å samle mer enn dobbelt så mange stemmer som kreves for en folkeavstemning. I kampanjen brukte partiet en plakat med en kvinne i burka foran en rad minareter, formet som raketter. Byen Bern bannlyste plakaten, mens andre byer tillot budskapet i ytringsfrihetenes navn.

Les heler artikkelen hos The Wall Street Journal.